Dječija paraliza (poliomijelitis)

doc. dr. sc. Lutvo Sporišević, spec. pedijatar
dr Anes Jogunčić
prim.dr.med.mr.ph.sci. Adnan Bajraktarević, spec. pedijatar
Esma Zlatar, prof.

24.3.2017.

Dječija paraliza je jako zarazna bolest koju uzrokuje poliovirus. Zahvaljujući strategiji SZO globalne i univerzalne vakcinacije dječija paraliza faktički je eradicirana, tj. od 1998. godine za 99% smanjena je pojava novih slučajeva dječije paralize u svijetu. Afganistan, Nigerija i Pakistan su endemska žarišta dječije paralize, koja mogu dovesti do širenja bolesti diljem svijeta, jer ako i samo jedno dijete ima dječiju paralizu djeca u drugim državama imaju rizik infekcije s poliovirusom. Cilj je vakcinacijom postići 100% eradikaciju dječije paralize diljem svijeta.

Uzročnik dječije paralize širi se s inficirane osobe na zdravu osobu kapljičnim putem, a putevi prenošenja su i putem inficiranih ruku, kao i konzumiranjem kontaminirane hrane i vode za piće.

Dječija paraliza uglavnom se javlja do 5 godine djetetova života. U najvećem broju slučajeva bolest je bez simptoma, kod određenog broja djece u kliničkoj slici uglavnom dominiraju simptomi nalik prehladi, kao i povraćanje, ukočen vrat i bolovi u nogama. Približno 1/200 osoba inficiranih s poliovirusom razvija doživotne nepovratne paralize izraženije u nogama, a 5-10% paraliziranih osoba umire zbog paralize disajnih mišića.

Dječija paraliza se ne može izliječiti, tj. samo se može spriječiti davanjem vakcine više puta prema Kalendaru imunizacija (tablica 3).

Postoje dvije vrste vakcina za zaštitu protiv dječije paralize tj. vakcina koja sadrži žive oslabljene uzročnike bolesti (OPV) a daje se na usta putem kapi i vakcina koja sadrži mrtve, inaktivirane uzročnike bolesti (IPV), a daje se intramuskularnom injekcijom, u mišić natkoljenice ili nadlaktice ovisno o dobi djeteta.

Vakcina protiv dječije paralize obično se kombinira, tj. može se dati s drugim vakcinama koje se primaju u toj dobi (vakcina protiv difterije-tetanusa-velikog kašlja, hemofilus influenze tip B i hepatitis B).

Danas se zbog rijetkih ili znatno manje izraženih nuspojava vakcinacija protiv dječije paralize sprovodi se IPV vakcinom.

OPV vakcina se ne daje djeci koja su imala alergijsku reakciju na prethodnu dozu vakcine ili imaju poremećaj imuniteta. IPV vakcina se ne daje djeci koja su imala alergijsku reakciju na prethodnu dozu vakcine ili su alergična na neomicin ili polimiksin B.

Uglavnom se mogu se javiti blage, prolazne reakcije na mjestu davanja IPV vakcine.

Od rijetkih ozbiljnih komplikacija nakon davanja OPV vakcine rijetka je učestalost spontanog vakcinalnog paralitičkog poliomijelitisa (tablica 2). Ako se nakon datog OPV-a u periodu od 30 dana aplicira bilo koja intramuskularna injekcija može se javiti provokacijski vakcinalni poliomijelitis, te se ne preporučuje tokom 30 dana od datog OPV-a dati intramuskularna injekcija, a potrebno je izbjegavati i traumu mišića.

Potpunom i redovnom vakcinacijom protiv dječije paralize omogućava se potpuna eradikacija dječije paralize, tj. potpuno odsustvo dječije paralize u cijelom svijetu, sprječava se nastanak paralize mišića i smrti koje mogu biti uvjetovane dječijom paralizom.

Literatura
• Richter D. Cijepljenje (aktivna imunizacija). U: Mardešić D,ur. Pedijatrija. Osmo, prerađeno i dopunjeno izdanje. Zagreb: Školska knjiga; 2016. str. 565.
• World Health Organization. Poliomyelitis. Fact sheet. April 2016. Dostupno na:http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs114/en/ (pristupljeno 16.3.2017.).
• World Health Organization. Weekly epidemiological record. Polio vaccines position paper. Polio vaccines: WHO position paper. Mart 2016. Dostupno na: http://www.who.int/wer/2016/wer9112.pdf?ua=1 (pristupljeno 16.3.2017.).
• Centers for Disease Control and Prevention. What is Polio? Oktobar 2014. Dostupno na: https://www.cdc.gov/polio/about/index.htm (pristupljeno 16.3.2017.).

PODIJELI OVAJ ČLANAK

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print