Petogodišnja studija koja je uključivala preko 2000 mladih, pokazala je da su oni učesnici koji su preskakali doručak imali u prosjeku 2,3 kg više u odnosu na one koji su jeli nakon ustajanja ujutru.
To je bilo tako bez obzira na činjenicu da su osobe koje su doručkovale u prosjeku konzumirale više kalorija tokom dana. Međutim, studija objavljena u časopisu Pedijatrija (Pediatrics) otkrila je da su te osobe bile i puno aktivnije.
Iako je najbolje doručkovati zdravu hranu poput žitarica, istraživanja pokazuju da je bolje pojesti išta nego ništa.
Oko 25% učesnika redovno je preskakalo doručak, a problem je bio posebno izražen među djevojkama, što je, kako se pretpostavlja, uzrokovano njihovim strahom od dobijanja na težini.
Stoga je potrebno javnosti, a pogotovo mladima, slati jasne i nedvosmislene poruke u smislu da je konzumiranje redovnih obroka od ključnog značaja za održavanje normalne tjelesne težine, kao i vitalnosti, što opet vodi većem kretanju i većoj potrošnji kalorija.
IZVOR: BBC NEWS, mart 2008., http://news.bbc.co.uk/go/pr/fr/-/2/hi/health/7275554.stm