JAVNA USTANOVA DOM ZDRAVLJA

KANTONA SARAJEVO

Menu

Grejpfrut doveden u vezu sa rakom dojke

Studija naučnika sa univerziteta Southern California i Hawaii koja je uključivala 50 000 žena u u post-menopauzi otkrila je da unošenje samo jedne četvrtine grejpfruta dnevno može povećati rizik od raka dojke za 30%.

Smatra se da ovo voće povećava nivoe cirkulirajućeg estrogena – hormona koji je doveden u vezu sa većim rizikom od ovog oboljenja, objavljeno je u britanskom žurnalu za rak British Journal of Cancer.

Međutim, autori istraživanja i drugi stručnjaci ističu da je potrebno provesti dodatna istraživanja.

Prethodne studije pokazale su da je molekula nazvana citohrom P450 3A4 (CYP3A4) uključena u metabolizam hormona estrogena, a grejpfrut može povećati nivoe estrogena u krvi tako što inhibira ovu molekulu.

Naučnici su istakli da je ovo prvi put da se određena svakodnevna vrsta hrane dovede u vezu sa povećanim rizikom od raka dojke kod starijih žena.

Rak dojke čini gotovo trećinu svih oblika raka kod žena, a drugi faktori za koje je ranije utvrđeno da povećavaju rizik od ovog oboljenja su konzumiranje alkoholnih pića i gojaznost.

Izvor: BBC, juli 2007., www.bbc.co.uk

PODIJELI OVAJ ČLANAK

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print