Vakcinacija prema proširenom programu

doc. dr. sc. Lutvo Sporišević, spec. pedijatar
prim.dr.med.mr.ph.sci. Adnan Bajraktarević, spec. pedijatar
dr Anes Jogunčić
Esma Zlatar, prof.

24.3.2017.

Vakcinacija prema proširenom programu odnosi se na davanje vakcina protiv bolesti koje nisu u programu obavezne imunizacije.

Osim navedene vakcinacije protiv HPV-a, vakcinacija prema proširenom programu uključuje sljedeće vakcine:

vakcina protiv rotavirusa
vakcina protiv influenzae
vakcina protiv pneumokoka
vakcina protiv respiratornog sincicijskog virusa (RSV).
Dostupne su i vakcine protiv HPV-a (ranije opisano), varičele (pljuskavice ili vodene kozice), meningokokne bolesti i krpeljnog meningoencefalitisa.

U ovom poglavlju ćemo se osvrnuti na temeljne karakteristike vakcine protiv rotavirusa, influenzae, pneumokoka i respiratornog sincicijskog virusa.

Vakcina protiv rotavirusa

Obično se preporučuje dojenčadi koja su rođena prije 33. sedmice gestacije ili imaju hronično oboljenje (prirođene srčane greške, prirođene bolesti metabolizma i druga hronična oboljenja) u cilju prevencije teških formi proljeva uzrokovanog rotavirusom. Oralnim putem daje se atenuirana jednovaletna (prva doza u dobi od 6 sedmica a druga doza nakon mjesec dana) ili peterovalentna vakcina (prva doza u dobi od 6 sedmica, druga i treća u razmaku od mjesec dana). Isključena je povezanost invaginacije s vakcinacijom protiv rotavirusa, a obično su blage i prolazne nuspojave.

Vakcina protiv influenze

Preporučuje se trudnicama, starijim osobama, djeci u dobi 6-59 mjeseci, djeci s hroničnim oboljenjima i zdravstvenim djelatnicima. U upotrebi su trovalentna inaktivirana vakcina i trovalentna atenuirana intranazalna vakcina. Ako se vakcina daje prvi put djeci mlađoj od 9. godine daju se dvije doze – druga doza jedan mjesec od prve doze, a djeci starijoj od 9 godina daje se jedna doza. Vakcina protiv influenze se dobro podnosi. Kontraindikacije su kao i za sve inaktivirane i atenuirane vakcine, kao i ranije preboljeli Guillain-Barrov sindrom.

Vakcina protiv pneumokoka

Vakcina protiv pneumokoka indicirana je za djecu od 2. mj. do 5 god. s određenim rizičnim stanjima (splenektomirani, prirođene srčane greške, hronične metaboličke bolesti, imunodeficijencije, maligne bolesti, planirana ugradnja umjetne kohleje i planirana ventrikuloperitoneostomija). Konjugirana i nekonjugirana vakcina štite djecu od invazivne pneumokokne bolesti (okultna bakterijemija, pneumonia i meningitis) i upala uha.

Obično se vakcinacija započinje konjugiranom pneumokoknom vakcinom – djeci od 2 mj. do 6 mjeseci daju se tri doze, s razmakom mjesec dana između doza, a nakon 6 mjeseci od zadnje doze daje se održavajuća doza. Djeci od 7. mjeseca do 11 mjeseci daju se 2 doze, s razmakom od jednog mjeseca, a u 2. godini vrši se revakcinacija. Djeci u dobi 12 mjeseci do 5 godina daju se 2 doze s razmakom od mjesec dana između doza. Djeca od 12. mjeseca do 5. godine primaju 2 doze, s razmakom od 2 mjeseca od prethodne doze. Nekonjugirana vakcina daje se djeci starijoj od 2 godine, najranije 6 mjeseci nakon prethodne doze konjugirane vakcine. Nuspojave su uglavnom blage prolazne lokalne reakcije. Kontraindikacije su iste kao i za sve inaktivirane vakcine.

Vakcina odnosno seroprofilaksa protiv Respiratornog sincicijskog virusa (RSV)

Rekombinantno humanizirano monoklonalno antitijelo (palivizumab) daje se djeci s određenim riziko faktorima ili stanjima (nedonošče s gestacijom <32. sedmice , ako su mlađa od 6 mjeseci na početku sezone RSV-a; djeca <2. god. s hroničnom plućnom bolesti koja su bolnički liječena kisikom, dojenčad s prirođenom srčanom greškom s velikim L-D protokom uz plućnu hipertenziju i djeca mlađa od dvije godine koja imaju perzistirajuću plućnu hipertenziju ili miokarditis usprkos započetom hirurškom liječenju) radi sprječavanja teške bolesti donjeg dišnog sistema uzrokovane s RSV-om. Palivizumab se daje tokom sezone RSV-a s 5 mjesečnih doza. Nije potrebno odgađati vakcinaciju prema Programu obaveznih vakcinacija ako je dijete primalo palivizumab.

Literatura
• Labura B. Cijepljenje prema proširenom programu. U: Bralić I, ur. Cijepljenje i cjepiva. Zagreb: Medicinska naklada; 2017. str. 174-218.
• Richter D. Cijepljenje (aktivna imunizacija). U: Mardešić D, ur. Pedijatrija. Osmo, prerađeno i dopunjeno izdanje. Zagreb: Školska knjiga; 2016. str. 569-572.

PODIJELI OVAJ ČLANAK

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print