Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

10 manje poznatih pokretača glavobolja

Glavobolje ne uzrokuju samo stres i prehlade. Čišćenje kuće ili dugo spavanje mogu ih također pokrenuti. U tekstu ispod navedeno je 10 manje poznatih pokretača glavobolja, kao i savjeti kako da ih spriječite.  

1. Opuštanje nakon stresa
Radite po 10 sati svakodnevno tokom radne sedmice i osjećate se dobro, ali se u subotu, nakon dužeg spavanja, budite sa pulsirajućom glavoboljom. Zašto?

Zbog toga što smanjivanjem napetosti iz prethodne sedmice dolazi do opadanja nivoa hormona stresa u vašem tijelu, uzrokujući brzo otpuštanje neurotransmitera (hemijskih prenositelja poruka u mozgu) koji šalju impulse krvnim sudovima da se sužavaju, a zatim opuštaju, što uzrokuje glavobolju.

Kako je spriječiti: Oduprite se iskušenju da vikendima duže spavate. Nađite vremena za relaksaciju, recimo za čas joge, tokom radne sedmice, radije nego da sve odgađate za vikend.

2. Nakupljena ljutnja
Kada ste ljuti, mišići u vratu i potiljku se napinju, uzrokujući osjećaj stezanja oko glave. To je znak tenzijske glavobolje.

Kako je spriječiti: Kada počnjete osjećati ljutnju, dišite duboko i polagano. Udišite kroz nos, a izdišite kroz usta. To bi trebalo pomoći opuštanju mišića glave i vrata.

3. Loše držanje tijela
Loše držanje tijela uzrokuje napetost u gornjem dijelu leđa, vratu i ramenima, što može dovesti do glavobolje. Tipično, bol počne pulsirati u korijenu glave, te se ponekad reflektuje u glavu, posebno čelo.

Kako je spriječiti: Izbjegavajte sjediti u jednom položaju duži vremenski period. Sjedite uspravljeno i poduprite donji dio leđa.  Ako puno vremena provodite koristeći telefon, razmotrite korištenje posebnog seta za glavu, jer držanje telefonske slušalice između glave i ramena može izazvati napinjanje mišića i pojavu glavobolje.

Možete se također obratiti fizikalnom terapeutu koji može prepoznati eventualne probleme u držanju tijela i posavjetovati vas kako da ih ispravite.

4. Parfem
Ako mislite da vam kućanski poslovi uzrokuju glovobolje, možda ste u pravu. Sredstva za čišćenje, kao i parfemi i parfimirani osvježivači zraka sadrže hemikalije koje mogu uzrokovati glavobolje.

Kako je spriječiti: Ako ste podložni glavoboljama koje uzrokuju određeni mirisi, izbjegavajte snažne parfeme, sapune i šampone. Koristite osvježivače zraka i sredstva za čišćenje bez vještačkih mirisa, i često provjetravajte kuću. Ako vam smeta parfem kolege na radnom mjestu, na svoj sto postavite mali ventilator.

5. Loše vrijeme
Ako ste skloni glavoboljama, vjerovatno ste primjetili da oblaci, visoka vlažnost u zraku, više temperature zraka i oluje mogu dovesti do javljanja glavobolje.

Smatra se da promjene u pritisku koje uzrokuju i vremenske promjene pokreću i hemijske i električne promjene u mozgu. To iritira živce, dovodeći do pojave glavobolje.

Kako je spriječiti: Ne možete uraditi ništa da biste utjecali na vrijeme, ali prateći vremensku prognozu možete saznati kada postoji vjerovatnoća da ćete dobiti glavobolju, te uzeti tabletu protiv bolova dan-dva unaprijed.

6. Škrgutanje zubima
Škrgutanje zubima tokom spavanja (medicinski naziv – bruksizam) uzrokuje grčenje mišića čeljusti dovodeći do javljanja tupe glavobolje.

Kako je spriječiti: Posavjetujte se sa stomatologom o pravljenju posebne zaštite za zube za korištenje tokom spavanja.

7. Jako svjetlo
Jako svjetlo i bljesak, pogotovo isprekidani, mogu pokrenuti migrenu zbog toga što jaka i bljeskajuća svjetla povećavaju nivoe određenih hemikalija u mozgu, a koje, zauzvrat, aktiviraju centar za migrenu.

Kako je spriječiti: Sunčane naočale su odlične za umanjivanje intenziteta svjetla, te ih možete nositi unutar prostorije ili vani. Polarizirana stakla pomažu da se dodatno umanji bljesak svjetla.

Na poslu, podesite monitor kompjutera ili stavite zaštitni zaslon. Ako možete, ugasite određena svjetla ili ih pomjerite. Ako to ne možete uraditi, promijenite mjesto gdje sjedite na radnom mjestu. Fluorescentna svjetla znaju bljeskati, te ih, ako ste u mogućnosti, zamijenite nekim drugim izvorom svjetlosti.

8. Užina koju ste spakovali
Sendvič sa sirom i puretinom koji ste pripremili i red crne čokolade može predstavljati ukusan ručak, ali pripazite se glavobolje koja može uslijediti. Sve ove hrane sadrže hemikalije koje mogu pokrenuti migrenu. Drugi krivci uključuju stare sireve, dijetalna gazirana pića, prerađene mesne proizvode i ribu.

Kako je spriječiti: Vodite dnevnik o hrani koju jedete i jednom kada posumnjate da vam određena hrana uzrokuje glavobolje, uklonite je u potpunosti sa jelovnika tokom nekoliko mjeseci da biste utvrdili da li će doći do smanjenja učestalosti glavobolja. Uvijek redovno jedite, jer preskakanje obroka također može uzrokovati glavobolju.

9. Seks
Glavobolja se često koristi kao izgovor da se izbjegne seks, ali za mnoge muškarce i žene glavobolje tokom seksualnog odnosa, i to na vrhuncu strasti, predstavljaju stvaran i uznemirujući problem.

Ljekari smatraju da se glavobolje tokom seksa javljaju zbog nakupljanja pritiska u mišićima glave i vrata, a one mogu trajati samo nekoliko minuta ili i sat vremena.

Kako je spriječiti: Ove glavobolje dolaze u pogrešnom času, ali su obično bezopasne i ne znače da trebate izbjegavati seks. Ako su glavobolje zaista snažne, uzmite tabletu protiv bolova nekoliko sati unaprijed da biste blokirali glavobolju.

10. Sladoled

Da li osjetite snažnu, probadajuću bol u čelu kada jedete sladoled? Ako da, onda ste podložni “sladolednoj glavobolji” koju uzrokuje kretanje ledene hrane preko nepca do zadnjeg dijela grla. Ledena lizala i pića imaju isti efekat.

Kako je spriječiti: Dobra vijest je da “sladoledne glavobolje” ne zahtijevaju nikakav tretman. U stvari, one obično brzo prođu, u rijetkim slučajevima trajući duže od jedne ili dvije minute.

PRILAGOĐENO SA: NHS Choices, 17. maj 2010., http://www.nhs.uk/Livewell/headaches/Pages/Headachetriggers.aspx