Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

22. mart – Međunarodni dan voda: kako se nositi sa nestašicom pitke vode

Tri-četvrtine planete Zemlje pokriveno je vodama, ali samo mali djelić toga čini pitka voda. Od toga, 70 % vode koja se sabire koristi se za poljoprivredu, a u nekim zemljama u razvoju, taj procenat iznosi čak i 95 %. Istovremeno, potražnja za vodom sve više raste. Predviđa se da će do 2030. godine, Zemlju naseljavati oko 8,1 milijardi ljudi, a da će se potražnja za vodom povećati za 55 % u odnosu na potražnju iz 1998. godine. U isto vrijeme, biće potrebno više vode da se osigura osnovna sanitacija, proizvede energija, te održe rastući gradovi i industrija.

U jednom industrijaliziranom gradu koji je dobro snabdjeven vodom, puštanje vode u wc školjci u prosječnom domaćinstvu šalje oko 50 litara vode u kanalizaciju. A opet, više od 1 od 6 osoba na svijetu – 1,1 milijarda – nema pristup količini od 20-50 litara čiste vode dnevno, što po UN-u predstavlja minimum da jedna osoba zadovolji svoje osnovne potrebe kada je u pitanju pijenje, kuhanje i čišćenje. Dvije od pet osoba nemaju pristup ispravnom kanalizacionom sistemu, a 3 800 djece dnevno umre od bolesti uzrokovanih nedostatkom čiste vode i ispravnog sistema za otpadne vode. (Izvor: Ujedinjene Nacije)

Jedno od najvećih bogatstava Bosne i Hercegovine je upravo voda, što potvrđuju podaci Svjetskog instituta za prirodne resurse (World Resources Institute) iz 2001. godine koji govore da su ukupni godišnji obnovljivi vodeni resursi u BiH (riječni tokovi i dopunjavanje podzemnih voda) u 2000. bili preko dva puta veći od evropskog prosjeka, a skoro 15 puta veći od ukupnih mađarskih resursa (WRI, 2000). U toku rata došlo je do velikog smanjenja zagađivanja vode, ali i pored toga, kvalitet vode u mnogim rijekama je nezadovoljavajući (samo 3 % rijeka u BiH je potpuno nezagađeno). Emisija organskih zagađivača vode u 1996. godini bila je 250 puta niža nego u Njemačkoj, ali je ista emisija po radniku bila 1,5 puta viša (WRI, 2000). (Izvor: World Resource Institute 2001, http://enrin.grida.no/htmls/bosnia/bosnia2002/freshwaterb.html)

Nekoliko načina da smanjite potrošnju vode

 

1. Provjerite da li voda u wc školjci curi

2. Nemojte koristiti WC kao kantu za opuške ili maramice
Svaki put kada pustite vodu za opuškom cigarete, maramicom ili drugim komadićima smeća, protraćite nekoliko litara vode. Osim toga, ako možete, kupite manji rezervoar za vodu u wc-u i tako ćete uštedjeti prilikom svakog puštanja vode.

3. Praktikujte kratko tuširanje
Jedan od načina da smanjite potrošnju vode jeste da vodu ugasite dok se sapunjate, a zatim je ponovo upalite da se saperete. Četverominutno tuširanje potroši oko 70 litara vode.

4. Ugasite vodu dok perete zube – nema potrebe da voda stalno teče

5. Britvicu tokom brijanja ispirite u lavabou koji ste napunili sa nekoliko centimetara vode

6. Provjerite ispravnost česmi – kapanje može potrošiti i 50 litara vode dnevno

7. Puštajte mašine za veš i suđe samo kad su pune, a kada suđe perete na ruke nemojte pustiti da voda stalno teče punim kapacitetom

A U BAŠČI…

8. Bašču zalijevajte samo kada je to potrebno
Dobar način da provjerite da li vaš travnjak treba zalijevanje jeste da stanete na travu. Ako se trava odmah uspravi kad se sklonite, zalijevanje nije potrebno. Ako trava ostane pri zemlji, onda ju je potrebno zaliti. Ako pustite da trava naraste nešto više (oko 10 cm), to će pomoći zadržavanju vlage u tlu.

9. Dobro natopite travnjak
Kada zalijevate bašču, radite to dovoljno dugo da voda dođe do korijena gdje je i najviše potrebna. Ako vodu koristite samo za prskanje, ona će brzo ispariti, a sistemi korijenja postajaće sve plići.

10. Bašču zalijevajte u hladnijim periodima dana; izbjegavajte zalijevanje kada je vjetrovito

11. U bašči zasadite žbunje koje ne traži puno vode

12. Stavite sloj lišća i trave oko drveća i drugih biljaka, jer to spriječava isparavanje vlage i rast korova

13. Kada perete auto, vodu iz crijeva koristite samo za sapiranje

14. Za redovno čišćenje prilaza koristite metlu, a ne crijevo.

Izvor: http://eartheasy.com/

LINK NA STRANICU UJEDINJENIH NACIJA O MEĐUNARODNOM DANU VODA 2019.