Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

22. mart – Svjetski dan voda

Već 30 godina zaredom, 22. marta se obilježava Svjetski dan voda. Taj dan ukazuje na važnost pitke vode i održivog upravljanja vodnim resursima. Obilježavanje Svjetskog dana voda predloženo je na Konferenciji o okolišu i razvoju Ujedinjenih naroda u Brazilu – Rio de Janeiru 1992. godine u  na prijedlog UN-ove konferencije o okolišu i razvoju (United Nations Conference on Environment and Development – UNCED).

Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je rezoluciju i prvi Svjetski dan voda obilježen je 1993. godine. Od tada, svake godine, UN-Water, tijelo koje koordinira UN-ov rad na području vodosnabdjevanja i kanalizacije određuje temu Svjetskog dana voda kao odgovor na aktualni ili budući izazov.

Svjetski dan voda usmjeren je na važnost vode i podizanje svijesti o 2,2 milijarde ljudi koji nemaju pristup sigurnoj vodi. Riječ je o poduzimanju akcija za rješavanje globalne krize s vodom, a glavni fokus je podrška postizanju cilja održivog razvoja voda i kanalizacija za sve do 2030. godine.

Zagađena voda za piće i nepostojanje kanalizacione infrastrukture ugrožavaju živote kako djece tako i odraslih širom svijeta.

Tema na koju se stavlja naglasak u obilježavanju tog dana svake godine se mijenja.

Tema za 2023. godinu je „Accelerating change“ – „Ubrzavanje promjena“, što treba da se odnosi na ubrzavanje promjena kako bi se riješila kriza u vezi sa vodom i kanalizacijom, a budući da voda utieče na sve nas, svi bismo trebali nešto poduzeti.

Cilj ovogodišnje kampanje povodom Svjetskog dana voda je da svaki pojedinac, svaka porodica, škola i druge ustanove, organizacije i zajednice, definišu i preduzmu svoje sopstvene aktivnosti u cilju zaštite, očuvanja i racionalnog korišćenja vode.

Izvor:

Pripremila:

Ademira Pehlić, prof. soc.

stručni saradnik za promotivne aktivnosti