Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Amalgamske plombe ne škode razvoju dječijeg mozga – studija

Srebrne (amalgamske) plombe koje sadrže živu koriste se za zatvaranje zuba već više od jednog stoljeća. S obzirom da je poznato da trovanje živom uzrokuje oštećenja na centralnom nervnom sistemu i bubrezima, neki stručnjaci izrazili su zabrinutost zbog mogućih posljedica na zdravlje djece zbog izloženosti malim količinama žive u plombama.

U novoj studiji, naučnici iz Portugala i SAD-a pratili su 507 djece koji su dobili ili amalgamske plombe ili plombe u čijoj je osnovi smola između 8 i 12 godine života. Tokom perioda od sedam godina, ove dvije grupe nisu pokazale nikakve razlike u stopama neuroloških simptoma, poput tremora, slabljenja vida ili sluha, ili problema koordinacije.

Prema Američkom stomatološkom udruženju (American Dental Association), snažne i dugotrajne amalgamske plombe mogu biti najbolji izbor u nekim situacijama, poput zatvaranja molara – velikih zuba u zadnjem dijelu usne duplje koji podnose najveći teret žvakanja. S obzirom da naučni dokazi zasad ne pokazuju štetnost ovih plombi, Udruženje smatra da se ne treba zabraniti njihova upotreba.

Međutim, sa pojavljivanjem novih materijala, sve manje osoba dobija amalgamske plombe – tokom posljednjih godina, manje od jedne trećine postavljenih novih plombi u SAD-u bile su amalgamske.

Osim toga, potrebno je provesti dodatne studije da bi se utvrdilo da li, recimo, amalgamske plombe kod trudnica utiču na razvoj ploda.

IZVOR: Journal of the American Dental Association, februar 2008.