Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Bračni status, bračna napetost i rizik od srčanih bolesti i sveukupna smrtnost

Da bi utvrdili da li su brak i bračni sukobi povezani sa koronarnim srčanim bolestima ili sveukupnom smrtnošću, naučnici sa univerziteta Boston University u Bostonu, SAD, proveli su istraživanje koje je pokazalo da postoje veze između bračne napetosti i prognoze srčanih bolesti, ali studija nije dovoljno tretirala vezu između specifičnih aspekata bračne napetosti i učestalosti srčanih bolesti.

U periodu od 1984. do 1987. godine ispitana su 3682 učesnika (prosječna starosna dob 48.5; 52% žene) iz studije Framingham Offspring Study; prikupljeni su podaci o bračnom statusu, bračnoj napetosti i faktorima rizika za razvoj srčanih bolesti. Postojeća studija predstavlja analizu naknadnog desetogodišnjeg perioda po pitanju učestalosti srčanih bolesti i ukupne smrtnosti.

Nakon izvršenih prilagođavanja za starosnu dob, krvni pritisak, indeks tjelesne mase, pušenje cigareta, dijabetesa i ukupnog holesterola/holesterola visoke gustoće, pokazalo se da su oženjeni muškarci imali upola manji rizik da će umrijeti tokom naknadnog desetogodišnjeg perioda. Muževi čije su supruge dolazile kući uznemirene zbog problema na poslu, bili su 2,7 puta skloniji razvoju koronarnih srčanih bolesti.

Rezultati studije su izrazito zabrinjavajući kada su u pitanju žene: one žene koje imaju sklonost da se tokom sukoba sa supružnikom “same ušutkaju”, bile su na četverostruko većem riziku da će umrijeti tokom naknadnog perioda u poređenju na žene koje su izražavale svoje mišljenje.

Bračna sreća, zadovoljstvo i nesuglasice nisu dovedeni u vezu sa razvojem koronarnih bolesti ili smrću ni kod žena ni kod muškaraca.

Dakle, ova studija pokazala je da bračne nesuglasice i sukobi imaju loše posljedice po zdravlje, međutim, potrebno je provesti dodatne studije da bi se rezultati potvrdili. U međuvremenu, stručnjaci savjetuju da je za zdrav brak neophodna dobra komunikacija između supružnika, te da supružnici trebaju jedno drugome dati priliku da na siguran način izraze svoja osjećanja, a ne da ih potiskuju.

Izvor: Psychosomatic Medicine, juli/avgust 2007., http://www.psychosomaticmedicine.org