Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Budite pažljivi sa lijekovima protiv sezonskih alergija

Sezona alergija je aktuelna, i lijekovi koji se bez recepta mogu nabaviti u apotekama masovno se kupuju. Ali, da li ste znali da miješanje određenih lijekova za alergije sa drugim lijekovima može biti opasno po vaše zdravlje?

Aktivni sastojci proizvoda protiv alergije mogu imati pojačan efekat ako se pomiješaju sa drugim kombinovanim ili jedinstvenim lijekovima, nabavljenih sa ili bez recepta.

“Određeni lijekovi protiv alergija (antihistamini) mogu uzrokovati pospanost, pa je potreban oprez kada učestvujete u određenim aktivnostima poput vožnje ili upravljanja mašinama,” napomenuo je dr. Daniel A. Hussar, profesor farmacije na Fakultetu za farmaciju u Philadephiji. Ako im smetaju takve nuspojave, potrošači trebaju upitati farmaceuta da im preporuči proizvod koji nema sedativni efekat ili efekat isušivanja  usta.

”Alergične osobe trebaju pročitati naljepnice na proizvodima koje kupuju i posavjetovati se sa farmaceutom da bi donijeli najbolju odluku od tome koji je proizvod protiv alergija najbolji za njih.”

Neki proizvodi protiv alergija mogu sadržavati analgetike poput paracetamola ili ibuprofena. Kada osoba koja već koristi neki lijek protiv bolova uzme ovakav kombinovani lijek, može doći do predoziranja. Ponekad nuspojave mogu biti blage i sporo se razvijati, ali kod nekih pojedinaca mogu nastupiti ozbiljni problemi sa stomakom, bubrezima ili jetrom.

Kod određenih pacijenata koji boluju od visokog krvnog pritiska može doći i do dodatnog povećanja pritiska zbog dekongestanata koji su sadržani u mnogim lijekovima protiv alergija, rekao je Hussar.

Izvor: Medical News Today,  www.medicalnewstoday.com