Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Časopisi potiču djevojke na nezdrave dijete

Potencijalno fatalni poremećaji u prehrani za neke osobe imaju korijene u stranicama popularnih magazina.

Nova studija sa Univerziteta u Minesoti otkrila je da su djevojke koje često čitaju članke iz magazina o dijetama i gubitku težine na većem riziku od prakticiranja nezdravih metoda kontrole težine tokom sljedećih pet godina.

“Nisam iznenađena,” rekla je Susan Kraus, nutricionista iz Medicinskog centra Hackensack univerziteta. “To je tužno, jer je previše ljudi pod uticajem stvari koje izgledaju dobro, koje su privlačne i seksi, te se upuštaju u metode koje nisu zdrave da bi postigli zadovoljavajući vanjski izgled.”

Rezultati dolaze u vrijeme kada pitanje poremećaja u prehrani postaje međunarodna debata.

Niz žena u Južnoj Americi umrlo je nedavno od poremećaja u prehrani, uključujući dvadesettrogodišnju nastavnicu koja je, kada je umrla, nosila samo 35 kg na svom skeletu visine 160 cm, izvještava Associated Press. Dvije manekenke su također umrle, uključujući dvadesetjednogodišnju Anu Carolinu Reston iz Sao Paola u Brazilu, koja je umrla sa 40 kg i visinom od 177 cm. Ona je preživljavala na dijeti od jabuka i paradajza.

U avgustu, dvadesetdvogodišnju Luisel Ramos pokosio je srčani udar tokom modne revije u Urugvaju. Ona je, navodno, jela samo zelenu salatu i pila sokove.

Prema autorima ove studije, koja će izaći u januarskom broju žurnala Pedijatrija (Pediatrics), prethodna istraživanja analizirala su uticaj kratkotrajne izloženosti medijima, ali je malo pažnje dato dugotrajnoj izloženosti.

Jedna prethodna studija otkrila je da su tinejdžerke koje su bile pretplaćene na modne magazine po principu slučajnog uzorka, češće držale dijetu, imale simptome bulimije i bile nezadovoljne svojim tijelom, iako je uticaj bio najočitiji kod djevojaka koje su imale malo podrške u zajednici i koje su već bile nezadovoljne svojim tijelima.

Za ovu studiju, istraživači su posmatrali prehrambene navike, nivoe aktivnosti, težinu i druge varijable kod 2516 srednjoškolki.

Opasnost da se upuste u nezdrave metode kontrole težine poput posta, preskakanja obroka i pušenja većeg broja cigareta, bila je udvostručena kod djevojaka koje su najčešće čitale članke o dijetama i gubitku težine, u poređenju na djevojke koje nisu čitale takve časopise. Opasnost od upuštanja u ekstremno ponašanje poput povraćanja ili uzimanja laksativa, bila je tri puta veća u grupi koja je najviše čitala, u odnosu na grupu koja nije čitala takve magazine.

Takva veza nije pronađena kada su u pitanju mladići.

Autori studije iznijeli su prijedloge kako smanjiti izloženost djevojaka takvim porukama medija ili kako im pomoći da te magazine čitaju više kritički. Naprimjer, roditelji mogu djevojkama ograničiti pristup časopisima koji promoviraju dijete i mršavost; ustvari, majke same trebaju prestati kupovati takve magazine.

“Oni tvrde da je zadatak roditelja, posebno majki, da uklone takvu vrstu literature iz svoje kuće,” rekla je Kraus.

Doktori, također, trebaju ukloniti takve magazine iz svojih čekaonica, te tako smanjiti izloženost djevojaka tim sadržajima.

IZVOR: HealthDay, www.healthday.com, 2.1.2007.