Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Cjelovite žitarice i riba mogu zaštititi od astme

Djeca koje jedu veće količine proizvoda od cjelovitih žitarica i ribe imaju manji rizik od dobijanja astme, objavljeno je u medicinskom žurnalu Thorax.

“Moguće je da je sve veći broj slučajeva astme u zapadnim društvima u vezi sa promjenama u prehrambenim navikama,” napisao je dr. H. A. Smit sa kolegama, sa holanskog Državnog instituta za javno zdravstvo i okoliš.

Oni napominju da su studije o djeci pokazale da je astma rjeđa u slučajevima većeg unosa “voća, povrća, mliječnih proizvoda, cjelovitih žitarica i ribe”.

Istraživači su analizirali odnos između unosa ovih vrsta hrane i astme kod 598 holandske djece, starosne dobi od 8 do 13 godina, koja su se prijavila za Međunarodnu studiju o alergiji i astmi u djetinjstvu 2 (ISAAC-2).

Roditelji su popunili ankete o prehrani, koje su se, zatim, koristile za procjenjivanje unosa hranljivih materija kod djece. Pištanje prilikom disanja i astma su, također, utvrđeni putem anketa, kao i medicinskih testiranja.

Nisu primjećene jasne veze između astme i pištanja i unosa citrusnog voća, povrća i mliječnih proizvoda, ali je primjećena veza sa unosom ribe i proizvoda od cjelovitih žitarica.

“Pištanje prilikom disanja primjećeno je kod 19.4% djece koja su unosila male količine ove dvije vrste hrane, u poređenju sa 4.2% djece koja su unosila veće količine,” izvjestio je Smitov tim. “Kada je u pitanju astma odnos je bio 16.7% kod djece sa malim unosom i 2.8% kod djece sa većim unosom ove dvije vrste hrane.”

Nakon prilagođavanja, unos cjelovitih žitarica i ribe povezan je sa smanjenjem rizika od dobijanja astme za 54 procenta (žitarice) i 66 procenata (riba), te sličnim smanjenjem za 45 procenata i 56 procenata kada je u pitanju pištanje prilikom disanja.

Istraživači preporučuju dodatne studije koje bi pojasnile vezu između prehrane i astme, kao i mogući uticaj promjena u prehrambenim navikama.

Izvor: Thorax, decembar 2006. Reuters Health