Cucle imaju i pozitivnu stranu

Iako cucle nisu baš na dobrom glasu zbog opasnosti od oštećivanja zuba bebe, one ipak mogu imati i neke dobre strane, izjavili su stručnjaci.

Nakon druge godine života, cucle mogu početi ometati razvoj dentalnih struktura, uzrokujući iskrevljen rast zuba. Zbog toga stručnjaci općenito savjetuju protiv dužeg korištenja cucle. Oni, također, upozoravaju da se cucle ne uvode u potrebu isuviše rano, jer su neke studije pokazale da mogu ometati dojenje.

Međutim, cucle nisu u potpunosti loše, barem tako tvrdi dr. Jane A. Soxman, sa Američkog odbora dječije stomatologije. Ustvari, nedavna istraživanja povezala su cucle sa smanjenim rizikom od sindroma iznenadne smrti dojenčeta (SIDS).

Nekoliko studija dovelo je u vezu korištenje cucle prije navršene jedne godine života sa manjim rizikom od SIDS-a, koji je najčešći u periodu između 2. i 4. mjeseca života. Određena istraživanja ukazuju na to da dojenčad koja spavaju sa cuclom spavaju manje duboko i lakše se bude u slučaju da prestanu disati. Druge studije otkrivaju da korištenje cucle tokom bolnih procedura, poput vakcinacije, može smiriti dojenčad.

Međutim, postoji dobar i loš način korištenja cucle.

Kao prvo, stručnjaci preporučuju da pričekate da beba doji otprilike jedan puni mjesec prije nego što uvedete cuclu, da biste osigurali uspješan nastavak dojenja. Zatim, morate znati kada vaše dijete treba prestati koristiti cuclu.

„Starosna dob od 2 godine je dobra granica“, rekao je dr. Luke Matranga, bivši predsjednik Akademije opće stomatologije i vanredni profesor na stomatološkom fakultetu Creighton University School of Dentistry u Omahi, Nebraska.

Bilo kakvi problemi sa dječijim zubima i vilicom mogu se još uvijek sami popraviti ako dijete prestane koristiti cuclu između druge i treće godine života, rekao je on. Osim toga, korištenje cucle bolje je od cuclanja palca, koje može više oštetiti dentalne strukture, i koje predstavlja naviku koju je teže ukloniti.

Povremeno umakanje cucle u zaslađenu vodu – naprimjer, kao taktika za smanjenje boli tokom perioda izbijanja zubića –sasvim je uredu, tvrdi Matranga. Samo, nemojte to raditi redovno, jer se tako povećava opasnost od kvarenja zuba.

Stručnjaci, također, preporučuju da se cucle koriste samo kada dijete treba da zaspi, a ne tokom cijelog dana.

Da bi umanjili opasnost od gušenja, roditelji trebaju promijeniti cuclu čim na njoj budu vidljivi znakovi trošenja. Oni, također, trebaju odabrati cucle iz jednog dijela sa rupicama za zrak na držaču – što je veoma bitno u slučaju da čitava cucla upadne djetetu u grlo.

IZVOR: General Dentistry, januar/februar 2007., www.agd.org