Čvrste romantične veze izgrađene su na uzajamnoj zahvalnosti

Kada uradite nešto za svog životnog partnera, da li to vrijedi? Zasigurno vrijedi, ali nova studija pokazala je da je još nešto važno: povratno iskazivanje zahvalnosti.

“Osjećaji zahvalnosti i velikodušnosti pomažu nam da osnažimo veze sa ljudima do kojih nam je stalo, što koristi i osobi koja pruža kao i osobi koja prima,” istakla je u izjavi za štampu autorica studije Sara Algoe, profesor istraživanja na Odsjeku za psihologiju na univerzitetu University of North Carolina u Chapel Hillu.

Naučnici su pratili više od 65 parova u vezama, te su svakodnevno mjerili nivoe njihovog zadovoljstva i povezanosti. Autori studije otkrili su da na ljude u ogromnoj mjeri utiče nivo zahvalnosti njihovog partnera.

“Zahvalnost pokreće kaskadu osjećaja u osobi kojoj je upućena, mijenjajući način na koji ta osoba vidi osobu koja joj se zahvaljuje kao i motivacije prema toj osobi,” rekla je Algoe.

“To je posebno tačno kada osoba pokaže da joj je stalo do potreba i želja svog partnera.”

Studija je objavljena u junskom broju časopisa Personal Relationships.

IZVOR: Personal Relationships, juni 2010, 17(2),217-233, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1475-6811.2010.01273.x