Da li biste posudili svoju četkicu za zube drugoj osobi?

Većina Britanaca rado bi posudila svoju četkicu za zube nekoj drugoj osobi, pokazala je nova studija u Velikoj Britaniji.

Anketa The National Smile Month Survey, koju je pokrenula Britanska fondacija za oralno zdravlje (British Dental Health Foundation) zajedno sa Healthplan provider HSA, otkrila je da preko 60% osoba ne bi imalo ništa protiv da posudi svoju četkicu za zube supružniku, djetetu, prijatelju pa čak i nekoj poznatoj ličnosti.

Interesantno je da su muškarci više zaštitnički raspoloženi prema svojim četkicama od žena – polovina ih je rekla da ne bi posudila svoju četkicu za zube naspram samo jedne trećine žena.

Dr Nigel Carter, predsjednik Fondacije, prokomentirao je: “Uzajamno korištenje četkice za zube može dovesti do širenja raznoraznih oralnih i općih zdravstvenih problema. U našim ustima ima nekoliko stotina različitih bakterija i posuđivanjem četkice one se mogu prenijeti. Dok u nekim slučajevima možete proći samo sa ranicom ili upalom grla, ako koristite četkicu za zube zajedno sa osobom koja je inficirana hepatitisom B ili virusom HIV-a, možete ih prenijeti putem četkice i suočiti se sa zdravstvenim problemom opasnim po život.”

“Ljudi trebaju dobro paziti na svoje četkice za zube, mijenjati ih jednom u tri mjeseca i nikome ih ne posuđivati. Zube trebate prati zubnom pastom dvaput dnevno, smanjiti unos slatkiša i zaslađenih napitaka i redovno ići zubaru. To su principi dobre oralne higijene.”

Izvor: British Dental Health Foundation http://www.nationalsmileweek.org/