Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Da li biste posudili svoju četkicu za zube drugoj osobi?

Većina Britanaca rado bi posudila svoju četkicu za zube nekoj drugoj osobi, pokazala je nova studija u Velikoj Britaniji.

Anketa The National Smile Month Survey, koju je pokrenula Britanska fondacija za oralno zdravlje (British Dental Health Foundation) zajedno sa Healthplan provider HSA, otkrila je da preko 60% osoba ne bi imalo ništa protiv da posudi svoju četkicu za zube supružniku, djetetu, prijatelju pa čak i nekoj poznatoj ličnosti.

Interesantno je da su muškarci više zaštitnički raspoloženi prema svojim četkicama od žena – polovina ih je rekla da ne bi posudila svoju četkicu za zube naspram samo jedne trećine žena.

Dr Nigel Carter, predsjednik Fondacije, prokomentirao je: “Uzajamno korištenje četkice za zube može dovesti do širenja raznoraznih oralnih i općih zdravstvenih problema. U našim ustima ima nekoliko stotina različitih bakterija i posuđivanjem četkice one se mogu prenijeti. Dok u nekim slučajevima možete proći samo sa ranicom ili upalom grla, ako koristite četkicu za zube zajedno sa osobom koja je inficirana hepatitisom B ili virusom HIV-a, možete ih prenijeti putem četkice i suočiti se sa zdravstvenim problemom opasnim po život.”

“Ljudi trebaju dobro paziti na svoje četkice za zube, mijenjati ih jednom u tri mjeseca i nikome ih ne posuđivati. Zube trebate prati zubnom pastom dvaput dnevno, smanjiti unos slatkiša i zaslađenih napitaka i redovno ići zubaru. To su principi dobre oralne higijene.”

Izvor: British Dental Health Foundation http://www.nationalsmileweek.org/