Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Darivanje krvi je čin solidarnosti

Svjetski dan dobrovoljnih darivaoca krvi obilježava se 14. juna svake godine, kao znak zahvalnosti svim dobrovoljnim darivaocima krvi i podizanje svijesti o važnosti redovnog davanja krvi.

Ove godine, Svjetska zdravstvena organizacija, njeni partneri i zajednice širom svijeta će se ujediniti pod istom temom: “20 godina obilježavanja Svjetskog dana darivanja krvi – hvala darivaocima krvi”!

Ovaj dan pruža priliku da se istakne važna uloga koju dobrovoljni darivaoci krvi imaju u zdravstvenim sistemima širom svijeta. Svaka doza krvi može spasiti do tri života, što darivanje krvi čini jednim od najplemenitijih ustupaka koje osoba može učiniti za svoje sugrađane.

Moto za 2024. “Daruj krv-spasi život, zajednički čin solidarnosti”, takođe naglašava značaj zajedništva i solidarnosti u društvu. Kada darujemo krv, mi ne samo da pomažemo nekome u hitnoj potrebi, već i jačamo društvenu povezanost i solidarnost. Redovno darivanje krvi osigurava stabilne zalihe koje su neophodne za hitne slučajeve, hirurške zahvate, liječenje hroničnih bolesti i mnoge druge medicinske potrebe.

Na ovaj dan, zdravstvene organizacije širom svijeta organizuju različite aktivnosti, uključujući kampanje za darivanje krvi, edukativne programe i priznanje za darivaoce. Pozivamo sve koji su u mogućnosti da se pridruže ovoj humanitarnoj misiji, jer svaki mililitar krvi može značiti razliku između života i smrti za nekog u nevolji.

Svjetska zdravstvena organizacija je dala ključne preporuke za građanstvo:

  • Sigurna krv spašava živote.
  • Krv je potrebna ženama s komplikacijama u trudnoći i porođaju, djeci s teškom anemijom koja je često posljedica neuhranjenosti, žrtvama nesreća i pacijentima koji imaju potrebu za hirurškim intervencijama i pacijentima koji boluju od raka.
  • Potrebno je redovno davanje krvi dovoljnog broja zdravih ljudi kako bi krv uvijek bila dostupna kad god i gdje god je potrebna.
  • Dok je potreba za krvlju univerzalna, pristup krvi nije. Nestašice krvi su akutne u zemljama sa niskim i srednjim prihodima.
  • Svaka pojedinačna donacija krvi ili plazme je dragocjeni dar koji spašava život; redovna donacija je ključ za izgradnju sigurnog i održivog snadbijevanja.
  • Široko učešće stanovništva u redovnom darivanju krvi i plazme osigurava da svako može pristupiti krvi i proteinima plazme kada im je to potrebno.
  • Osiguranje sigurnosti i dobrobiti davalaca krvi i plazme je ključno
  • Hvala vam, davaoci krvi. Vaše nesebične donacije su imale dubok uticaj na živote i dobrobit stotina miliona ljudi, kao i njihovih porodica i zajednica širom sveta.

Pružite podršku Svjetskom danu dobrovoljnih darivaoca krvi i postanite dio globalne zajednice koja spašava živote – darujte krv, spasi život!

https://www.who.int/campaigns/world-blood-donor-day/2024

Pripremila: Lejla Saračević