Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Debljina majki dovedena u vezu sa ranim pubertetom kod kćerki

Dosadašnje studije pokazale su postojanje veze između male porođajne težine, kao i gojaznosti u djetinjstvu sa ranim nastupanjem puberteta kod djevojčica (dobijanjem menstruacije). Nova studija dr. Sarah A. Keim, sa Nacionalnih instituta za zdravlje u Marylandu, SAD, i kolega, a koja je objavljena u medicinskom žurnalu Epidemiology, otkrila je da kćerke gojaznih majki tri puta češće ulaze u pubertet prije svog 12. rođendana.

Studija je pokazala da se kćerke gojaznih majki ranije suočavaju sa pubertetom čak i kad one same nemaju prekomjernu tjelesnu težinu.

U poređenju s tim, naučnici nisu pronašli vezu između rane menstruacije kod djevojčica čije su majke imale normalnu tjelesnu težinu ili onu ispod normalne kada su zatrudnjele. Keimina grupa intervjuisala je 597 žena radi utvrđivanja nastupanja njihove prve menstruacije. Sveukupno, 121 žena prvu menstruaciju dobila je sa 11 godina ili manje, 158 žena sa 12 godina, 147 žena sa 13 godina i 171 žena sa 14 godina ili više.

Naučnici su, zatim, te informacije uporedili sa podacima o predtrudničkoj visini i težini njihovih majki koje su učestvovale u Kolaborativnom perinatalnom projektu između 1959. i 1966. godine.

Čini se da su rezultati studije pokazali da zdravstveno stanje žene može imati dalekosežne posljedice, ne samo kada je u pitanju njen život, već i život njenih potomaka.

Naučnici su pozvali na dodatna istraživanja koja bi precizno utvrdila mehanizam takvih uticaja.

IZVOR: Epidemiology, septembar 2009., http://journals.lww.com/epidem/pages/currenttoc.aspx