Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Debljina može uzrokovati rani pubertet

Djevojčice koje su u trećoj godini deblje nego što je normalno, na riziku su da uđu u pubertet već u devetoj godini života, pokazuje studija provedena u SAD-u.

Istraživanje objavljeno u medicinskom žurnalu Pedijatrija (Pediatrics), doprinosi sve većem broju dokaza koji govore da je debljina u djetinjstvu vodeći faktor za raniji pubertet kod djevojčica.

Studije, također, ukazuju na to da djevojčice koje ulaze u pubertet prije “normalne” starosne dobi od 10 godina i više, ranije počinju piti alkohol i upuštati se u seksualne odnose. Britanski stručnjaci tvrde da rani pubertet može biti itekako stresan za djevojčice.

One su, također, na većem riziku od oboljevanja od određenih vrsta raka, uključujući rak dojke.

Masnoće i hormoni

Od 354 djevojčice koje su dr. Joyce Lee i kolege sa Univerziteta zdravstvenog sistema u Mičiganu, SAD, pratili od treće do dvanaeste godine života, gotovo polovina (168) imala je znake puberteta – razvoj dojki – prije navršenog devetog rođendana.

Mnoge od ovih djevojaka imale su tokom cijelog djetinjstva visok “indeks tjelesne mase” (BMI), koji ljekari koriste da izmjere stepen debljine.

Studija Univerziteta u Mičiganu nadovezala se na istraživanje Univerziteta u Bristolu u 2000. godini koje je utvrdilo da jedna od šest djevojčica ulazi u pubertet prije 8 godine života – 18 mjeseci ranije nego što je bio slučaj sa njihovim majkama.

Jedna od teorija jeste da pubertet pokreće hormon leptin, koji proizvodi masno tkivo.

Dr. Lee je objasnio: “Prethodne studije otkrile su da djevojčice koje ranije ulaze u pubertet obično imaju veće indekse tjelesne mase, ali nije bilo jasno da li je pubertet doveo do povećanja mase ili je masa dovela do ranijeg ulaska u pubertet.

Naša studija dokazala je da je u pitanju drugi slučaj.”

Naučnici na Karolinska institutu istražuju da li postoji mogućnost da životinje koje se tove proizvode više muških i ženskih spolnih hormona koji, možda, iniciraju pubertet.

Helen Crocker, istraživač nutricionista na Univerzitetskom fakultetu u Londonu, rekla je: “Na našim klinikama vidimo djevojčice od sedam, osam i devet godina starosti koje dobijaju menstruaciju i prolaze kroz pubertet. A to za njih može biti itekako uznemirujuće.”

BBC – www.bbc.co.uk