Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Djeca mole majke da prestanu pušiti

Anketa u Velikoj Britaniji pokazala je da je gotovo polovina djece majki pušača, zamolila svoje majke da prestanu pušiti.

Anketiranje 500 majki koje puše otkrila je se dvije trećine osjećaju krivima što na cigarete troše novac koji bi mogao koristiti njihovoj djeci.

I gotovo sve žene rekle su da su zabrinute kada je u pitanju uticaj njihovog pušenja na zdravlje djece.

Osim rizika po zdravlje srca i pluća sa kojim se susreću i muškarci pušači, žene pušači imaju i veći rizik od raka grlića maternice, osteoporoze i niza problema povezanih sa zdravljem reproduktivnih organa.

Ruth Bosworth iz Quit-a, nezavisne udruge za prestajanje pušenja, rekla je: “Ovo istraživanje ukazuje na to da žene nenamjerno svoju ovisnost o nikotinu stavljaju ispred zdravlja svoje djece.

Pušači žrtvuju vlastito zdravlje, a u slučaju majki, i zdravlje svoje djece.”

Dvadeset i pet procenata pušača reklo je da je spremno prestati pušiti kada 1. jula ove godine u Engleskoj na snagu dođe zabrana pušenja u zatvorenim javnim prostorima.

Ako svi oni u tome uspiju, moglo bi biti spriječeno oko 1.25 miliona preranih smrti, rekli su organizatori Dana Bez Cigara (No Smoking Day), pošto jedan od dva pušača umre prije vremena.

Niz mjera, uključujući pomoć stručnjaka i terapiju za nadomjestak nikotina, na raspolaganju su onim osobama koje žele prestati pušiti.

Osim toga, istraživači sa Exeter univerziteta rekli su da kratki periodi vježbanja mogu pomoći tim osobama da se odbrane od iskušenja da zapale cigaretu.

IZVOR: BBC News, 14. mart 2007, www.bbc.co.uk