Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Dječje auto-sjedalice sigurnije su od pojaseva

Za djecu od 2 do 3 godine koja se voze na zadnjim sjedištima putničkih vozila, auto-sjedalice pružaju veću zaštitu u poređenju na sigurnosne pojaseve, rezultati su novog istraživanja koje se zasnivalo na podacima iz sudara tokom sedmogodišnjeg perioda iz američke Uprave za sigurnost u saobraćaju.

Istraživači su zaključili, kao što je objavljeno u Arhivima dječije i adolescentne medicine, da su “propisi po kojim se djeca mlađa od 4 godine moraju voziti u sigurnosnim sjedalicama, zasnovani na činjenicama i da se trebaju nastaviti primjenjivati.”

2005. godine, grupa istraživača objavila je rad koji je sugerirao da sigurnosni pojasevi jednako štite djecu od 2 do 6 godine kao i auto-sjedalice, i da su, pritom, puno jeftiniji.

Međutim, podaci o sudarima koje je analizirao dr. Eduard Zaloshnja sa kolegama sa Pacifičkog instituta za istraživanje i procjenu u Calvertonu, Maryland, ukazuju na to da djeca od 2 do 3 godine imaju 80% manje šanse da će biti ozlijeđena kada su u auto-sjedalicama u poređenju na sigurnosne pojaseve.

Dječije auto-sjedalice bile su sigurnije od pojaseva za dvogodišnju i trogodišnju djecu bez obzira na karakteristike vozila, sudara ili same žestine sudara.

Istraživači tvrde da su njihovi rezultati konzistentni sa rezultatima prethodnih studija koje pokazuju da su, u poređenju na pojaseve, dječije auto-sjedalice dovedene u vezu sa 78% manjim rizikom od ozbiljnih povreda za djecu od 1 do 4 godine, te za 28% manjim rizikom od smrti za djecu od 2 do 6 godine, i 75 % manjim rizikom do ozbiljnih povreda za djecu od 2 do 3 godine.

Ovi rezultati, zaključuju Zaloshnja i njegove kolege, “u velikoj mjeri pokopavaju” sumnje koje su se pojavile nakon izvještaja iz 2005. godine. “Mi vjerujemo da su (naši rezultati) razumno konačni; oni potvrđuju da, kao što su i njihovi dizajneri namjeravali, dječije auto-sjedalice djeci od 2 do 3 godine starosti pružaju bolju zaštitu od pojaseva”.

IZVOR: Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine, januar 2007.

http://archpedi.ama-assn.org/