JAVNA USTANOVA DOM ZDRAVLJA

KANTONA SARAJEVO

Doručak pomaže tinejdžerima da ostanu “u liniji”

Petogodišnja studija koja je uključivala preko 2000 mladih, pokazala je da su oni učesnici koji su preskakali doručak imali u prosjeku 2,3 kg više u odnosu na one koji su jeli nakon ustajanja ujutru.

To je bilo tako bez obzira na činjenicu da su osobe koje su doručkovale u prosjeku konzumirale više kalorija tokom dana. Međutim, studija objavljena u časopisu Pedijatrija (Pediatrics) otkrila je da su te osobe bile i puno aktivnije.

Iako je najbolje doručkovati zdravu hranu poput žitarica, istraživanja pokazuju da je bolje pojesti išta nego ništa.

Oko 25% učesnika redovno je preskakalo doručak, a problem je bio posebno izražen među djevojkama, što je, kako se pretpostavlja, uzrokovano njihovim strahom od dobijanja na težini.

Stoga je potrebno javnosti, a pogotovo mladima, slati jasne i nedvosmislene poruke u smislu da je konzumiranje redovnih obroka od ključnog značaja za održavanje normalne tjelesne težine, kao i vitalnosti, što opet vodi većem kretanju i većoj potrošnji kalorija.

IZVOR: BBC NEWS, mart 2008., http://news.bbc.co.uk/go/pr/fr/-/2/hi/health/7275554.stm

PODIJELI OVAJ ČLANAK

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print