Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Dovođenje tijela u stanje hipotermije može umanjiti posljedice povrede kičme

Povreda kičme opasna po život koju je nedavno zadobio Kevin Everett, igrač američkog fudbala, mogla ga je ostaviti paralizovanim za cijeli život, ali je eksperimetalna terapija drastično poboljšala njegove šanse da ponovo prohoda, tvrde neki doktori.

Terapija koja uključuje kombinaciju steroidnih injekcija i ubrizgavanje ledenog slanog rastvora dovodi tijelo u stanje hipotermije – što je prvi korak u cilju ograničavanja naknadnog niza događaja u tijelu koji mogu dovesti do dodatnog oštećivanja kičmene moždine nakon same fizičke povrede (hemijske reakcije koje dovode do oticanja i iritacije i konačno do odumiranja kičmenih nerava).

Međutim, određeni broj neurologa naglašava da je ova kontroverzna terapija još uvijek u eksperimentalnoj fazi, te da dosad nije u dovoljnoj mjeri testirana na ljudima.

Dan nakon povrede, Everettov hirurg izjavio je da postoje male šanse da će Everett ponovo prohodati. Međutim, dva dana poslije, Everett je svojevoljno pomakao ruke i noge u stanju djelomične budnosti, što je obećavajuće.

Jedna od ključnih činjenica u ovom slučaju jesta ta da je terapija sprovedena odmah nakon što se desila povreda. Također, injekcija steroid metilprednizolona (steroid methylprednisolone) je vjerovatno ograničila oticanje koje nastupa nakon povrede kičme, a osim toga, Everettova je kičma, što je veoma važno, repozicionirana ubrzo nakon nesreće – što predstavlja još jedan ključni korak u tretmanu.

Bez obzira na ohrabrujuće rezultate njegovog liječenja, stručnjaci upozoravaju da je veoma mali broj nadziranih eksperimenata o djelotvornosti hipotermije u ovom kontekstu vršen nad ljudima, te da dovođenje u stanje hipotermije nije bez opasnosti, pogotovo kada su u pitanju tjelesni organi koji zahtijevaju stalni protok krvi radi pravilnog funkcioniranja.

Izvor: ABC NEWS, septembar 2007.,  http://abclocal.go.com/wls/story?section=health&id=5654778