Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Drastičan porast korištenja lijekova protiv hiperaktivnosti

U periodu između 1993. i 2003. godine, propisivanje lijekova protiv ADHD-a (poremećaja hiperaktivnosti i nedostatka pažnje), poput Ritalina, gotovo se utrostručilo.

Tokom istraživanja analizirano je korištenje psihostimulativnih lijekova za liječenje ovog poremećaja kod djece i omladine od 5 do 19 godina starosti u zemljama širom svijeta.

U SAD-u, Kanadi i Australiji zabilježeno je veće od očekivanog korištenje ovih lijekova, dok se u drugim zemljama poput Francuske, Švedske, Koreje i Japana također zapazio porast.

Simptomi ADHD poremećaja uključuju nedostatak pažnje, hiperaktivnost i impulsivnost.

Vođa studije, profesor Richard Scheffler, sa Univerziteta u Kaliforniji, rekao je: “ADHD poremećaj može postati vodeći poremećaj kod djece za koji se propisuju lijekovi na svijetu.”

On je dodao da jedno u 25 djece i tinejdžera u SAD-u uzima lijekove zbog ADHD poremećaja, ali rezultati ovog istraživanja dovode u pitanje pretpostavku da je ovaj poremećaj fenomen samo SAD-a.

Dr.Greg Richardson, savjetnik za dječiju i adolescentsku psihijatriju u Yorku, rekao je da ADHD obuhvata širok spektrum poremećaja.

“Ako imate poteškoće prilikom zadržavanja pažnje i malo ste impulsivni, ali ipak možete zadržati svoj posao, onda vam vjerovatno neće biti dijagnosticiran ovaj poremećaj.

“Pitanje je gdje je u ovom spektrumu ponašanja opravdano propisati lijekove.”

On je dodao da se u Velikoj Britaniji neurorazvojne razlike radije smatraju dijelom spektruma normalnog ljudskog ponašanja, što nije slučaj u SAD-u.

“Potrebno je naći ravnotežu između toga da li propisani lijekovi olakašavaju djetetov život, ili lijekove propisujete da bi olakšali život odraslih osoba koje žive sa takvim djetetom.”

Izvor: BBC, www.bbc.co.uk