Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Duhanski dim uzrokuje mutacije DNK u spermatozoidima

Bez obzira na postojanje poznatih mutagena i kancerogena u cigaretnom dimu, još ne postoje dokazi koji bi pokazali da pušenje ili izloženost cigaretnom dimu mogu rezultirati nasljednim genetskim mutacijama.

Međutim, u studiji stručnjaka sa Odsjeka za okolišnu i okupacionu toksikologiju sa Health Canada, Ottawa, Ontario, Kanada i Odsjeka za patologiju i molekularnu medicinu na univerzitetu McMaster University, u Hamiltonu, Ontario, Kanada dokazano je da mužijaci miševa koji su izloženi duhanskom dimu pokazuju značajan porast učestalosti mutacije u spermatogonijskim matičnim ćelijama.

Naučnici su izložili zrele miševe mužijake duhanskom dimu tokom perioda od 6 ili 12 sedmica, a zatim su analizirali mutacije koje su nastale u izloženim spermatogonijskim matičnim ćelijama na lokusu Ms6-hm, specifičnom nizu kopija identičnih slijedova DNK.

Učestalost mutacije Ms6-hm bila je za 1,4 i 1,7 puta veća kod miševa izloženih duhanskom dimu tokom 6 odnosno 12 sedmica u poređenju na kontrolnu grupu koja nije bila izložena dimu.

Podaci ukazuju na to da se mutacije akumuliraju u spermatogonijskim matičnim ćelijama tokom produžene izloženosti.

Mutacije u spermatozoidima koje se prenose na potomstvo uzrokuju trajne, nepovratne promjene u genetskoj kompoziciji i mogu se prenijeti na buduće generacije. Dakle, rezultati studije pokazuju da pušenje ne ostavlja posljedice samo na organizam pušača, već da utiče i na zdravlje njegovih potomaka koji ne puše.

Izvor: Cancer Research, 2007;67(11):5103–4, http://cancerres.aacrjournals.org