Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Efikasnost dijeta sa niskim glikemičkim indeksom

Iako gojaznost predstavlja sve češći problem, još uvijek nije postignut konsenzus o najboljem načinu modifikacije ishrane u cilju uspješnog mršavljenja.

Stoga je cilj ove studije bio da procijeni uticaj dijeta sa niskim glikemičkim indeksom na gubljenje težine kod debelih i gojaznih ljudi.

U studiji su učestvovale 202 osobe koje su tokom perioda od 5 sedmica do 6 mjeseci provodile određenu dijetu, uz period praćenja tokom naknadnih 6 mjeseci.

Debele ili gojazne osobe koje su praktikovale dijetu sa niskim glikemičkim indeksom (NGI) izgubile su više na težini i pokazale poboljšanja u profilima lipida u odnosu na osobe u kontrolnoj grupi koje su praktikovale druge dijete. Kod osoba na NGI dijetama došlo je do značajnog smanjenja tjelesne mase, ukupne mase masti, indeksa tjelesne mase, ukupnog holesterola i LDL holesterola u odnosu na osobe koje su provodile režim konvencionalnih dijeta siromašnih mastima, iako su mogli jesti koliko su željeli.

Dakle, čini se da smanjivanje glikemičke zasićenosti u ishrani predstavlja djelotvornu metodu promoviranja smanjenja tjelesne težine, poboljšanja profila lipida, a može se jednostavno uklopiti u stil života pojedinca. Potrebna su dodatna istraživanja koja će utvrditi da li su koristi od ovakve dijete dugoročne i da li poboljšavaju kvalitet života osobe.

Izvor: The Cochrane Library, juli 2007.,http://www.mrw.interscience.wiley.com/cochrane/clsysrev/articles/CD005105/frame.html