Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Gledanje televizije poništava pozitivni uticaj porodičnog objedovanja

Siromašne porodice sa malom djecom jedu bolje kada objeduju zajedno kao porodica, ali lošije kada je tokom objeda upaljena televizija, pokazalo je istraživanje Odsjeka za zdravstvo u državi New York.

Više od 1300 roditelja djece koji su učestvovali u Nutricionističkom programu za žene, novorođenčad i djecu (WIC) u New York-u, ispitano je po pitanju broja dana u sedmici kada zajedno objeduju, broja dana u sedmici kada je televizija upaljena tokom objeda, i količine voća i povrća koje se tom prilikom servira.

“Svaki zajednički porodični obrok doveden je u pozitivnu vezu sa serviranjem voća i povrća”, napisali su naučnici. “Međutim, serviranje voća i povrća smanjivalo se sa svakim putem kad je televizija tokom obroka bila upaljena.”

Drugi zaključci uključuju:

  • Roditelji španskog i afričko-američkog porijekla češće drže televiziju upaljenom od roditelja bijelaca.
  • Porodice bijelaca i porodice španskog porijekla objeduju češće zajedno u poređenju na afro-američke porodice.
  • U porodicama gdje roditelj nije završio srednjoškolsko obrazovanje, televizije su češće upaljene.

“Iako uticaji porodične večere i upaljene televizije tokom večere idu u suprotnim smjerovima, očito je da zajedničko objedovanje ne prevazilazi loš uticaj gledanja televizije tokom večere”, zaključili su naučnici.

“Pošto se prehrambene navike i sklonosti uspostavljaju u ranom periodu života, roditelje treba savjetovati da promoviraju atmosferu porodičnog objedovanja koje podržava zdravu prehranu.”

Izvor: Journal of the American Dietetic Association, april 2007.