Detaljna analiza stotina završenih studija o raku dojke dovela je u vezu razvoj ove bolesti sa izloženošću oko 200 hemijskih spojeva u okolišu.
Ovo otkriće dio je napora da se izgradi besplatna, online baza podataka o raku dojke koju će koristiti istraživači i javnost. Projekat će također obuhvatati dio koji analizira riskantne faktore kada je u pitanju način života poput ishrane, nivoa fizičke aktivnosti, pušenja, pijenja alkohola i tjelesne težine.
Ovi rezultati rezimirani su u dodatku online izdanju žurnala Cancer od 14. maja. Bazi podataka već je moguće pristupiti na adresama: http://sciencereview.silentspring.org/ ili www.komen.org/environment .
Prema Američkom udruženju za rak (ACS), kancerogeni se definišu kao agensi koji potiču abnormalnu diobu ćelija i štetne promjene u strukturi DNK ćelije. Do danas je klasificirano otprilike 90 hemijskih spojeva kao poznatih humanih kancerogena. Međutim, malo studija je provedeno kada su u pitanju hemijske supstance kojima su ljudi svakodnevno izloženi, a kojih u komercijalnoj upotrebi u SAD-u ima registrovano oko 80 000.
Samo u studijama na životinjama, 216 hemijskih supstanci dovedeno je u vezu sa pojavljivanjem tumora dojke, uključujući 36 industrijskih hemikalija, 6 hlorisanih rastvarača, 18 produkta sagorijevanja, 10 pesticida, 18 boja, četiri vrste radijacije, 47 farmaceutskih proizvoda i 17 hormona.
Od ovih spojeva, istraživači su izolirali 73 spoja koja se mogu naći ili u hrani koju konzumiraju ljudi ili u potrošačkim proizvodima.
Osim toga, od identificiranih kancerogena, 29 njih proizvodi se u velikim količinama.
Baza podataka nije dala striktne smijernice kako ograničiti izloženost kancerogenim supstancama, međutim, njeni autori savjetuju da ljudi, u međuvremenu, pokušaju ograničiti konzumiranje kontaminirane ribe, izloženost zraku zagađenom od sagorijevanja benzina, hlorisanoj vodi iz česme, teflonskom posuđu za pripremu hrane i deterdžentima koji sadrže fluoroscentne izbjeljivače.
Izvor: Cancer, 15. juni 2007, 109(12 Suppl):2635-66