Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Hemikalije u okolišu mogu uticati na plodnost kod muškaraca

Visoki nivoi stalnih okolišnih hemikalija pronađeni su u majčinom mlijeku u zemljama u kojima su visoke stope reproduktivnih problema kod muškaraca, izjavili su evropski naučnici.

Date hemikalije, pod nazivom okolišne hemikalije koje remete hormonalnu ravnotežu (EDC) nalaze se u masnoj hrani, bojama, plastifikatorima, pesticidima i sporednim proizvodima industrijskih procesa. Istraživanje je pokazalo vezu između EDC hemikalija i reproduktivnih problema kod muškaraca, poput lošeg kvaliteta sperme i kongenitalnih abnormalnosti spolnih organa.

U novoj studiji koja je objavljena na internetu u žurnalu International Journal of Andrology, naučnici su mjerili nivoe 121 hemikalije u 68 uzoraka majčinog mlijeka kod žena u Danskoj i Finskoj. Danska se suočava sa visokom stopom problema sa muškim reproduktivnim organima, dok je u Finskoj ta stopa niska.
“Veoma smo iznenađeni što smo otkrili da su nivoi nekih EDC hemikalija, uključujući neke dioksine, PCB (polihlorirane bifenole) i neke pesticide, bili značajno viši u Danskoj u odnosu na Finsku”, naveo je Niels Skakkebaek, viši član istraživačkog tima, te dodao: ”Rezultati našeg istraživanja pojačavaju stav da okolišna izloženost EDC hemikalijama može djelomično objasniti neke od privremenih razlika i razlika među zemljama kada je u pitanju učestalost poremećaja muških reproduktivnih organa.”

Međutim, Skakkebaek je dodao da, bez obzira na rezultate studije, on “savjetuje žene, uključujući i Dankinje, da nastave sa dojenjem koje ima mnoge koristi za dijete.”

IZVOR: Wiley-Blackwell, saopštenje za medije, 24. septembar 2009.