Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

I mladi sportisti uzimaju supstance za doping

Dr. Patrick Laure i C. Binsinger iz sportske direkcije Direction regionale de la Jeunesse et des Sports de Lorraine u Saint-Max-u, Francuska, proveli su studiju o korištenju doping supstanci kod djece i omladine u Francuskoj, koja je objavljena u junskom izdanje žurnala British Journal of Sports Medicine.

Njihove ranije studije pokazale su da čak 4% tinejdžera na jugu Francuske koristi doping agense. Da bi bolje razumjeli progresiju korištenja ovih droga, pratili su 3,594 učenika sportista od šestog razreda osnovne do prvog razreda srednje škole.

Na početku studije utvrdili su da su 1,2% učenika šestog razreda osnovne škole koristili neki agens za dopingovanje barem jedanput tokom prethodnog mjeseca. Najčešće supstance koje su koristili bile su lijek za astmu salbutamol, korikosteroidi, marihuana, različiti stimulansi i anabolički steroidi. Čak 23% tih učenika izjavili su da supstance za doping koriste svakodnevno. Na kraju studije, kada su isti učenici bili u prvom razredu srednje škole, 3% njih izjavili su da koriste agense za doping, od kojih 38% ih koriste najmanje jednom sedmično.

Čak 44% učesnika studije koji su koristili doping supstance smatrali su da su im te droge pomogle da pobijede barem na jednom takmičenju, ali su i pokazali manje samopouzdanja i osjećaja sreće, te više nivoe anksioznosti.

Rezultati ove studije pokazuju da je uzimanje droga zarad poboljšanja performansi u sportu prisutno čak i kod veoma mladih sportista, i to na svim nivoima učešća u sportu, pa čak kada je u pitanju i bavljene sportskim aktivnostima samo u slobodno vrijeme.

Stoga roditelji i odrasle osobe koje su zadužene za mlade sportiste trebaju obratiti pažnju na moguće upozoravajuće znakove kod mladih ljudi sklonih korištenju doping supstanci i uraditi sve što je u njihovoj moći da ih spriječe i odvrate od korištenja droga, što nije jednostavno ako uzmemo u obzir veliki procenat mladih sportista koji su ubijeđeni da im droge pomažu da postignu dobre rezultate u sportu.

Izvor: British Journal of Sports Medicine, juni 2007., http://bjsm.bmj.com/