Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Igranje tetrisa može nadograditi mozak

Nova studija iz Novog Meksika otkrila je da redovno igranje Tetrisa može povećati količinu sive tvari u mozgu i unaprijediti efikasnije razmišljanje.

Snimci magnetne rezonance mozga 26 adolescentica od kojih je zatraženo da igraju popularnu igru po pola sata dnevno svaki dan tokom tri mjeseca, pokazali su poboljšanu efikasnost u dijelovima mozga koji su povezani sa kritičkim razmišljanjem, rezonovanjem, jezikom i preradom informacija.

Snimci su, također, otkrili povećanje tvari u moždanom korteksu u područjima povezanim sa složenim i koordiniranim pokretima i integriranjem čulnih iskustava, poput vida, sluha i dodira, sa drugim informacijama.

U Tetrisu, kompjuterskoj igrici razvijenoj prije otprilike 25 godina, igrači osvajaju bodove tako što rotiraju obojene dijelove puzzle dok padaju, tako da u konačnici naprave kompletan red.

Naučnici se nadaju da će buduće studije istražiti da li igranje Tetrisa i promjene u mozgu koje uzrokuju mogu dovesti do poboljšanja u drugim područjima, poput radne memorije ili snalaženja u prostoru, te da li prestanak redovnog igranja uzrokuje da se mozak vrati u prethodno stanje.

Studija je objavljena u aktuelnom izdanju žurnala BMC Research Notes.

IZVOR: BioMed Central Limited, septembar 2009., www.biomedcentral.com/bmcresnotes/