Igranje tetrisa može nadograditi mozak

tetris-749690_960_720
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Nova studija iz Novog Meksika otkrila je da redovno igranje Tetrisa može povećati količinu sive tvari u mozgu i unaprijediti efikasnije razmišljanje.

Snimci magnetne rezonance mozga 26 adolescentica od kojih je zatraženo da igraju popularnu igru po pola sata dnevno svaki dan tokom tri mjeseca, pokazali su poboljšanu efikasnost u dijelovima mozga koji su povezani sa kritičkim razmišljanjem, rezonovanjem, jezikom i preradom informacija.

Snimci su, također, otkrili povećanje tvari u moždanom korteksu u područjima povezanim sa složenim i koordiniranim pokretima i integriranjem čulnih iskustava, poput vida, sluha i dodira, sa drugim informacijama.

U Tetrisu, kompjuterskoj igrici razvijenoj prije otprilike 25 godina, igrači osvajaju bodove tako što rotiraju obojene dijelove puzzle dok padaju, tako da u konačnici naprave kompletan red.

Naučnici se nadaju da će buduće studije istražiti da li igranje Tetrisa i promjene u mozgu koje uzrokuju mogu dovesti do poboljšanja u drugim područjima, poput radne memorije ili snalaženja u prostoru, te da li prestanak redovnog igranja uzrokuje da se mozak vrati u prethodno stanje.

Studija je objavljena u aktuelnom izdanju žurnala BMC Research Notes.

IZVOR: BioMed Central Limited, septembar 2009., www.biomedcentral.com/bmcresnotes/