Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Imunoterapija u vidu tableta smanjuje simptome polenske groznice

Tablete alergena trave, koje se rastapaju pod jezikom, mogu značajno umanjiti simptome polenske groznice i poboljšati kvalitet života kod osoba koje su alergične na polen trava, pokazali su rezultati trogodišnje studije.

 

Mnoge osobe koje boluju od polenske groznice, a čiji simptomi često uključuju vodenaste, svrbljive oči, kihanje i sekret iz nosa, i koji koriste antihistamine i nazalni steroidni sprej, i dalje se moraju nositi sa nekim preostalim simptomima alergije.

Imunoterapija, tokom koje se pacijentima postepeno daju sve veće doze supstance na koju su alergični, a za čime slijede manje doze tokom nekoliko godina, djelotvorna je za mnoge alergije i može čak dovesti i do remisije.

Dr. Ronald Dahl iz bolnice Aarhus University Hospital u Danskoj i kolege izvjestili su da su tokom prve godine studije učesnici zapazili smanjenje simptoma za 30%, te smanjenje korištenja lijekova za 38%. Tokom druge godine studije, iako razlika između 2005. i 2006. godine nije bila statistički značajna, opisi simptoma kod pacijenata ukazuju da je djelovanje imunoterapije biilo jače tokom druge godine korištenja nego tokom prve, a istraživački tim je također primijetio trajne promjene u proteinima imunog sistema povezanih sa alergijom kod pacijenata koji su bili na imunotrerapiji.

IZVOR: Journal of Allergy and Clinical Immunology, 2008.http://www.jacionline.org/