Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Isključivo dojenje smanjuje rizik od HIV-a

Samo dojenje, bez vještačkog prihranjivanja, tokom prvih šest mjeseci života bebe, može značajno smanjiti rizik od prijenosa HIV-a sa majke na dijete, pokazala je jedna afrička studija.

Istraživanje južnoafričkih stručnjaka, koje je sponzorirao Wellcome Trust iz Velike Britanije, otkrilo je da rizik za postnatalno prenošenje virusa bebama koje su hranjene samo majčinim mlijekom između šest sedmica i šest mjeseci starosti iznosi 4%.

Bebe koje su dobijale vještačko ili kravlje mlijeko pored majčinog, imale su gotovo duplo veći rizik od infekcije u poređenju na bebe koje su pile samo majčino mlijeko.

A bebe koje su jele čvrstu hranu pored majčinog mlijeka imale su gotovo 11 puta veći rizik da dobiju virus HIV-a.

Pretpostavlja se da je ovaj veći rizik uzrokovan većim, složenijim bjelančevinama koje se nalaze u čvrstoj hrani, i koje mogu dovesti do većih oštećenja sluznice stomaka i tako omogućiti virusu da prođe kroz zid crijeva.

Profesor Hoosen Coovadia, iz Afričkog centra rekao je: “Mi znamo da dojenje sa sobom nosi određen rizik od prijenosa HIV virusa sa majke na dijete, ali dojenje ipak nastavlja biti ključni faktor u smanjenu smrtnosti male djece…U mnogih dijelovima Afrike gdje preovladava siromaštvo, zamjensko mlijeko, bilo vještačko ili kravlje je skupo i rijetko se može koristiti stalno kao potpuna zamjena majčinom mlijeku. Prema tome, ključno je pronaći način na koji će dojenje postati sigurno.”

Dr. Wendy Holmes iz Centra za međunarodno zdravlje u Melburnu, i dr. Felicity Savage iz iste institucije u Londonu, nazivaju rezultate ovog istraživanja pravim “otkrićem”, te dodaju:”Rezultati pokazuju da bi promocija isključivog dojenja za sve majke i djecu mogla spriječiti mnoge slučajeve infekcije HIV-om kod djece, kao i smrtne slučajeve uzrokovane drugim faktorima.”

IZVOR: BBC, www.bbc.co.uk