Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Ispiranje crijeva: analiza pokazala da ovaj tretman ipak nije zdrav

Tokom posljednjih godina, ispiranje crijeva promovirano je kao prirodni način da se poboljša zdravlje tijela, pojača imunitet i očisti duh. Međutim, ljekari sada uviđaju da ova procedura može uzrokovati opasne nus pojave.

Ispiranje crijeva, tehnički poznato kao hidroterapija ili irigacija debelog crijeva, postalo je popularan tretman i često se primjenjuje u “wellness” centrima. On često uključuje korištenje različitih hemikalija, a kada je u pitanju hidroterapija, debelo crijevo se ispire vodom putem cjevčice koja se ubaci u rektum. U zadnje vrijeme postali su popularni i oralni kućni pripravci poput laksativa, čajeva, prahova i kapsula, a  koji se mogu nabaviti i putem interneta.

Ponukani tim, dr. Ranit Mishori, ljekar porodične medicine na fakultetu Georgetown University School of Medicine i kolege analizirali su 20 studija objavljenih o ovoj proceduri u medicinskoj literaturi tokom posljednjih 10 godina, te sačinili sveobuhvatan izvještaj koji je objavljen ove sedmice u žurnalu porodične medicine Journal of Family Practice.

Naučnici su zaključili da postoji veoma malo dokaza o stvarnim koristima ispiranja debelog crijeva, međutim, zabilježene su brojne nus pojave do kojih je došlo nakon primjene ovog tretmana. Nus pojave su uključivale grčeve u crijevima, nadutost, mučninu, povraćanje, disbalans elektrolita i prestanak rada bubrega. U nekim slučajevima, sastojci koji se koriste tokom ovog tretmana su toksični i dovedeni su u vezu sa aplastičnom anemijom i toksičnošću jetre.

Osim toga, “Zamislite 60 litara vode koja prolazi kroz vaša crijeva – zamislite samo pritisak koji to vrši na sistem, a crijevo, ako se ne koristi pravilno, može i probušiti ovaj organ,” ističe dr. Mishori.

Kada je upitana o tome koji je najbolji način da se tijelo iščisti, Mishori je brzo odgovorila: “Jedite uravnoteženo i redovno vježbajte. Spavajte svaku noć 6 – 8 sati i redovno idite ljekaru. Ali niko ne želi to da radi,” zaključuje ona zabrinuto, “već radije koriste crijevo da se isperu iznutra! Korištenje ovih metoda čišćenja je nezdravo. Ono što je zastrašujuće jeste činjenica da smo mi analizirali samo slučajeve koji su evidentirani u bolnicama i kod ljekara. Zamislite samo koliki je broj ljudi koji koriste ove metode i proizvode i iskuse nus pojave, ali nikada ne odu u bolnicu. Mi o njima ništa ne znamo, a brojevi bi mogli biti ogromni,” smatra Mishori.

IZVOR:  CNN HEALTH, avgust 2011.,  http://thechart.blogs.cnn.com/2011/08/01/colon-cleansing-not-so-healthy-analysis-says/