Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Izvještaj o održanom 2. Simpoziju Škole imunizacije pod naslovom „Značaj provođenja programa imunizacije za vrijeme pandemije COVID-19”

Centar za nastavnu i naučno-istraživačku djelatnost JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo i Zavod za javno zdravstvo FBiH, u saradnji sa partnerima UNICEF-om i Svjetskom zdravstvenom organizacijom, organizirali su 2. Simpozij Škole imunizacije pod naslovom „Značaj provođenja programa imunizacije za vrijeme pandemije COVID-19”, koji je održan 22.12.2020. godine putem online platforme Zoom – webinar. Cilj Simpozija bio je usvajanje novih i nadogradnja postrojećih znanja i razmjene iskustava o imunizaciji, sa osvrtom na vakcinu protiv bolesti COVID- 19.

Na online Simpoziju (webinar), koji je bodovan od strane nadležnih komora, prisustvovalo je cca. 100 osoba: doktori medicine, specijalizanti iz obiteljske/porodične medicine, specijalizanti iz pedijatrije, specijalizanti iz javnozdravstvene struke i studenti završne godine opće medicine iz Federacije Bosne i Hercegovine.

Simpozij je koncipiran kroz niz predavanja i diskusija na kojima su pozvani predavači  govorili  o značaju imunizacije djece tokom pandemije COVID- 19, kao i o aktuelnim problemima i mogućnostima poboljšanja imunizacije, jedne od najznačajnijih javnozdravstvenih preventivnih aktivnosti, jer je osjetno primjećen pad obuhvata imunizacijom djece u FBiH.

Teme i predavači na Simpoziju su bili: 

 1. “Sumarni prikaz trenutne strategije cijepljenja protiv COVID-19 bolesti“ (doc. dr. sc. Sanjin  Musa, spec. epidemiolog, Zavod za javno zdravstvo FBiH
 2. “Globalna  podrška Svjetske zdravstvene organizacije vakcinaciji protiv COVID-19 bolesti“ (dr. Mirza Palo, Ured Svjetske zdravstvene organizacije u Bosni i Hercegovini)
 3. “UNICEF globalna i lokalna podrška programu imunizacije, uključujući COVID-19“ (Fatima Čengić, voditeljica Odjela za zdravstvo i rani rast i razvoj, UNICEF BiH)
 4. “Značaj imunizacije djece tokom  pandemije COVID-19 s osvrtom na protokol  nadoknadnog  cijepljenja/vakcinacije“ (prof. dr. sc. Lutvo Sporišević, spec. pedijatar, JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo).

Organizacioni odbor Simpozija su činili:

 1. doc. dr. sc. Sanjin Musa
 2. prof. dr. sc. Lutvo Sporišević
 3. Ademira Pehlić
 4. Sanela Ičindić
 5. Maja Kojović
 6. Senad Dorić
 7. Dinko Remić

Centar za nastavnu i naučno-istraživačku djelatnost JUDZKS