Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Jabuke i riba tokom trudnoće za prevenciju astme kod djeteta

Veze između majčinog unosa vitamina E, vitamina D i cinka tokom trudnoće, i astme, pištanja (wheezing-a) i ekcema kod njihove petogodišnje djece već su ranije primjećene. Stručnjaci sa Ultrecht univerziteta i Zavoda za javno zdravstvo u Holandiji, te Aberdeen univerziteta u Velikoj Britaniji proveli su novu studiju da bi istražili da li se konzumiranje specifične hrane tokom trudnoće može dovesti u vezu sa (ne)postojanjem astme i alergija kod djece.

Studija je započeta regrutovanjem žena tokom trudnoće, te je njihova ishrana ocijenjena uz pomoć ankete o učestalosti hrane (FFQ). Nakon 5 godina, procijenjeno je zdravlje njihove djece uz pomoć ankete o simptomima i FFQ-a. Grupe hrane od posebnog interesa bile su voće, povrće, voćni sokovi, proizvodi od integralnih žitarica, riba, mliječni proizvodi i masni namazi.

U studiji je učestvovalo 1253 petogodišnje djece, a podaci o ishrani njihovih majki tokom trudnoće prikupljeni su za njih 1212. Nisu okrivene konzistente veze između majčinog unosa analizirane hrane i dječijeg respiratornog zdravlja osim u slučaju jabuka i ribe. U slučaju jabuka otkrivena je očita obrnuto proporcionalna veza između unosa jabuka i pištanja i dijagnosticiranja astme. Također, obrnuto proporcionalan odnos utvrđen je i između majčinog konzumiranja ribe i dječijeg ekcema potvrđenog od strane ljekara.

Može se zaključiti da studija nije otkrila izravnu vezu između majčinskog unosa većine vrsta hrane tokom trudnoće i astme, respiratornih i alergijskih oboljenja kod petogodišnje djece, osim kada su u pitanju jabuke i riba. Dakle, konzumiranje jabuka i ribe tokom trudnoće može imati zaštitni uticaj na dijete, te spriječiti razvoj dječije astme i alergijskih oboljenja.

Izvor: Thorax, septembar 2007., http://thorax.bmj.com/cgi/content/abstract/62/9/772