Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Kako izabrati najbolji školski ruksak

Kako se primiče nova školska godina, stručnjaci podsjećaju roditelje i djecu koji planiraju šta sve trebaju kupiti, da uzmu u obzir težinu i kvalitet ruksaka.

Svake godine, u SAD-u otprilike 6000 djece iskuse povrede povezane sa školskim ruksakom, kaže Linda Rhodes, pri zdravstvenom centru MCGHealth Children’s Medical Center u Augusti.

U cilju smanjivanja povreda uzrokovanih školskim ruksacima, Rhodes pruža roditeljima sljedeće savjete:

  • Odaberite lagan ruksak koji ne doprinosi previše postojećem teretu koji dijete već mora da nosi. Torba treba imati dvije široke, postavljene naramenice i postavljeni zadnji dio koji će pružiti udobnost i spriječiti da dijete bude ubodeno oštrim rubovima olovki, bojica, linijara i drugih predmeta koje treba da nosi.
  • Odaberite odgovarajuću veličinu ruksaka za vaše dijete. On ne bi trebao pokrivati više od tri-četvrtine dužine djetetovih leđa.
  • Pažljivo odaberite šta ćete staviti u ruksak. Maksimalna težina napunjenog ruksaka ne bi trebala prelaziti 15% tjelesne težine djeteta. Postavite najteže knjige uz leđa pošto je za njih potrebna najveća podrška tijela. Ako se dijete mora nagnuti naprijed da bi nosilo ruksak, onda je on pretežak.
  • Podučite dijete da ruksak nosi na pravilan način. Ruksak je potrebno nositi uz pomoć obje naramenice – nošenje ruksaka samo na jednom ramenu uzrokuje pretjerano opterećivanje samo jedne strane gornjeg dijela tijela. Naramenice trebaju biti dovoljno zategnute, ali ne smiju zatezati dijete. Ako ruksak ima kajš oko stomaka, dijete ga treba koristiti da bi lakše nosilo teret.

IZVOR: HealthDay, avgust 2010., www.healthday.com