Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Kako kontrolisati bijes

Nekoliko činjenica o ljutnji
Važno je da razumijete nekoliko stvari o ljutnji prije nego što se uhvatite u koštac s njom. Kao prvo, ljutnja je normalan proces koji omogućava ljudima da se prilagode. Sama po sebi ona nije loša, međutim, problemi se mogu pojaviti ako osoba svojom ljutnjom ne upravlja na pravi način.

Ljutnja je mješavina emocionalnih i fizičkih promjena. U tijelu dolazi do velikog skoka energije, jer se u krv ispuštaju supstance poput adrenalina.

Nakon što razriješite uzrok bijesa, moguće je da ćete se još morati pozabaviti svim fizičkim efektima – sva ta energija mora se negdje potrošiti. Neki pojedinci energiju ”istresu” na drugu osobu, recimo na partnera, ili na neki predmet – naprimjer, udaranjem šakom od zid, što može dovesti do samopovređivanja.

Druga alternativa je da potiskujete energiju sve do sljedećeg puta kada se razbjesnite, što može uzrokovati da u tom momentu ispustite toliko skrivenih emocija, da na koncu pretjerano reagujete u određenoj situaciji. Kada uvidite da ste pretjerano reagovali i kada razmislite o svojim djelima, možete početi osjećati stid ili frustraciju, što može voditi ka daljem potiskivanju osjećanja.

S druge strane, puko ispuštanje bijesa bez kontrole može vas dovesti do tačke da sa verbalne agresije pređete na fizičko zlostavljanje – nemojte zaboraviti, i druga osoba je vjerovatno ljuta na vas.

Međutim, postoji i druga strana bijesa. Zbog vala energije koju poruzrokuje, bijes može biti ugodan. Intenzitet ovog osjećaja povećava se ako vam bijes omogućava da ispustite osjećate frustracije ili ako reakcija osobe na koju se ljutite uzrokuje da se osjećate moćno.

Veoma je važno da uvidite i kontrolišete ovu stranu problema, jer ona može sadržati elemente ovisnosti.

Zašto postajete ljuti?
Neophodno je da budete svjesni pozitivnih, kao i negativnih osjećaja koje proizvodi ljutnja. Nakon što prepoznate pozitivne i negativne emocija koje su povezane sa ljutnjom, potrudite se da pronađete druge načine da se fokusirate na pozitivne emocije.

Pozitivna osjećanja kod različitih osoba variraju, pa će stoga postojati i različita rješenja, međutim, neke od vaših strategija mogu uključivati:

 • učestvovanje u netakmičarskom sportu
 • učenje metoda relaksacije i meditacije
 • vikanje i vriskanje unutar privatnog, pustog prostora
 • udaranje šakama od jastuk
 • trčanje

Bilo koja od ovih metoda može vam pomoći da izbacite frustraciju i umanjite intenzitet osjećanja koja potiskujete.

Kako se nositi sa zapaljivim momentima?

Međutim, još uvijek preostaje problem različitog pristupa situacijama koje kod vas uzrokuju bijes – a za to je potrebna vježba. Kao prvo, napravite spisak situacija koje vas ljute. Zapišite tačno šta to u vezi njih uzrokuje da se osjećate bijesno – to može biti trenutna situacija ili nešto što predstavlja nakupljene probleme koje nikada niste riješili.

A zatim sebi postavite 4 pitanja o tome kako vi tumačite datu situaciju:

 1. Kakve dokaze posjedujem da je to tačno?
 2. Da li postoji jednako uvjerljivo alternativno objašnjenje situacije?
 3. Šta mogu poduzeti da zadobijem određenu kontrolu nad situacijom?
 4. Da se moj najbolji prijatelj nalazi u datoj situaciji, kako bih ga posavjetovao/la?

Odgovaranje na ova pitanja neće riješiti problem bijesa u svakoj situaciji, međutim, kada ste ljuti, teško je ispravno procijeniti situaciju. Ako se napeta situacija neočekivano javi i osjetite da vas obuzima bijes, udaljite se i postavite sebi ova četiri pitanja, ako ste to u mogućnosti.

Rješavanje problema
Ako prethodni koraci ne doprinesu smanjivanju bijesa koji osjećate, utvrdite da li ste dovoljno razmislili o tome šta je to što vas istinski čini ljutim. To će obično uključivati neku osobu, ali ne neminovno onu na koju ste usmjerili svoj bijes u datoj situaciji, te stoga s tom osobom trebate raščistiti situaciju.

Morate biti u potpunosti sigurni šta je to što vas čini ljutim, prije nego što to pokušate razriješiti. Ako to podrazumijeva drugu osobu, pronađite odgovarajuće vrijeme da pomenete ovaj problem i to kada imate osjećaj veće kontrole nad svojim temperamentom. Dobro bi bilo da vrijeme dogovorite unaprijed.

Raspravljanje o problemu bez da se razbjesnite može se činiti kao nemoguća misija, međutim koraci koji su izloženi ispod mogu vam pomoći. Profesor Richard Nelson-Jones razvio je dobru strukturu koju možete koristiti, koju je nazvao CUDSAIR, a koja podrazumijeva sljedeće:

 • Suočiti se
 • Razumjeti
 • Definisati
 • Tragati za rješenjima
 • Složiti se
 • Implementirati
 • Preispitati

Kao prvo, važno je da se suočite sa problemom, a ne osobom. Navedite prirodu problema i kakva osjećanja kod vas proizvodi. Jasno potvrdite da je problem – a ne osoba – ono što kod vas uzrokuje takva osjećanja. Na taj način ćete razviti zajedničku definiciju i svojstvo onoga što se dešava.

Sljedeće, važno je da obje strane međusobno razumiju kako druga strana vidi situaciju. Može pomoći da se dogovorite da svaka strana bez prekida ima pravo izreći svoje viđenje problema. Nakon toga, identificirajte polja u kojima se ne slažete. Nemojte još uvijek raspravljati o tim stvarima, samo se složite da se ne slažete. Na taj način definišete problem.

Sljedeći korak je traganje za rješenjima. U ovom momentu možete davati bilo kakve prijedloge, samo nemojte napadati na ličnoj osnovi. Smislite koliko god je moguće više rješenja – u tom momentu nije važno koliko se nerealnim čine.

Konačno, morate se dogovoriti oko rješenja. Ovo je vjerovatno najdelikatniji dio cijelog procesa. Važno je da obje strane prave ustupke i da priznaju one koje je druga strana napravila. Važno je nemati nerealna očekivanja – najvjerovatnije konačno rješenje neće biti idealno niti za jednu stranu, ali će rezultirajući kompromis opet biti bolji od problema koji su prouzrokovani ljutnjom.

Važno je da se obje strane drže dogovora, ali je isto tako važno da se ne pretjeruje u reakciji u slučaju da se dogovor prekrši. Istaknite prekrašaj, ali se nemojte razljutiti. Ipak imate prethodni dogovor koji vam služi kao potpora.

U kojoj god mjeri da se obje strane drže dogovora, ipak je nakon nekog vremena potrebno ponovno proći kroz gore izneseni model rješavanja problema da bi se razmotrilo da li se stvari mogu dodatno poboljšati.

AUTOR: James Tighe

IZVOR: BBC, oktobar 2010., http://www.bbc.co.uk/health/emotional_health/mental_health/coping_angermanagement.shtml