Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Kako pravilno čistiti zube

Korištenje četkice za zube sa fluoridnom pastom dvaput dnevno pomoći će vam da održite zube i usta zdravim.

U ustima čovjeka prisutne su bakterije koje žive na zubima, desnima, usnama i jeziku. Neke bakterije su korisne ako nastanjuju pravo mjesto u pravo vrijeme i u pravim količinama. Našem tijelu potrebne su te “prijateljske bakterije” da bi funkcionisalo. Druge bakterije mogu biti štetne i uzrokovati probleme, posebno ako se prikače, u vidu plaka, na caklinu koja pokriva zube.

Plak čine naslage bakterija koje prekrivaju zub. Ove bakterije hrane se na šećeru iz hrane i pića, te proizvode kiseline koje razgrizaju caklinu i uzrokuju propadanje zuba (karijes).
Plak se formira ako pravilno ne četkate zube i desni, omogućavajući razmnožavanje bakterija. Plak doprinosi razvoju bolesti desni, propadanju zuba i nastajanju karijesa.

Savjeti o četkici za zube

 • Zamijenite četkicu za zube ili nastavak električne četkice za zube svaka tri mjeseca
 • Nikada nemojte dijeliti četkicu za zube sa drugom osobom, jer se tako mogu prenijeti zaraze
 • Dvaput dnevno četkajte zube koristeći pastu za zube sa fluorom u trajanju od najmanje dvije minute

Da li trebam koristiti električnu ili običnu četkicu za zube?

Važno je koji tip četkice za zube koristite. Za većinu odraslih osoba, četkica sa malom glavom i kompaktnim, ukošenim nizom dugih i kratkih dlačica oblog vrha je sasvim dobar izbor. Mekane i srednje tvrde dlačice su najbolje za većinu osoba. Ako niste sigurni, posavjetujte se sa svojim stomatologom.

Električna četkica sa oscilirajućom i rotirajućom glavom djelotvornije umanjuje stvaranje plaka i rizik od razvijanja oboljenja desni.

Koju pastu za zube trebam koristiti?

Sredstva za čišćenje i čestice u pasti za zube pomažu da se ukloni plak sa zuba, održavajući ih čistim i zdravim.

Većina pasti za zube sadrži fluor, koji pomaže da se spriječi i kontrolira karijes. Važno je da koristite pravu koncentraciju fluora u pasti za vas i za vaše dijete. Na pakovanju paste za zube pročitajte koliko fluora svaki proizvod sadrži.

Djeca do tri godine: koristite samo trag paste za zube koji ne sadrži manje od 1,000ppm (dijelova po milionu) fluora. To znači da možete koristiti malu količinu porodične paste za zube, te da ne morate kupovati posebnu dječju pastu.
Djeca od tri do šest godina: koristite količinu paste za zube veličine graška koja sadrži 1,350-1,500ppm fluora.
Odrasle osobe: koristite pastu za zube koja sadrži najmanje 1,350ppm fluora.

Savjeti za četkanje zuba

Britanska fondacija za dentalno zdravlje pruža sljedeće savjete o pravilnom načinu četkanja zuba:

 • Postavite glavu četkice na zube, a zatim malo nagnite vrhove dlačica četkice tako da budu pod uglom od 45 stepeni u odnosu na desni.
 • Pomijerajte četkicu kružno, po nekoliko puta po svim površinama svakog zuba
 • Četkajte vanjske površine svakog zuba gornje i donje čeljusti, držeći četkicu pod nagibom u odnosu na liniju desni.
 • Koristite istu metodu na unutrašnjim površinama svih zuba
 • Očetkajte grizne površine svih zuba
 • Da biste očistili unutrašnje površine prednjih zuba, postavite četkicu vertikalno i napravite nekoliko manjih kružnih pokreta sa vrhom četkice.
 • Nakon toga očetkajte jezik da biste osvježili dah i očistili usnu duplju otklanjajući bakterije.

Kako koristiti konac za zube

Svrha konca za zube nije samo da se otkloni hrana koja je ostala između zuba – redovnim korištenjem konca za zube može se umanjiti rizik od bolesti desni, kao i otkloniti loš zadah eliminirajući bakterijske naslage (plak) koje se formiraju uz rub desni.

 • Uzmite 30 – 45 cm konca za zube i zategnite ga tako da između prstiju imate otprilike 10 cm konca.
 • Umetnite konac između zuba i u područje između zuba i desni koliko god je to moguće.
 • Napravite 8 do 10 pokreta koncem, gore-dole između svakog zuba, da biste otklonili ostatke hrane i plak (naslage).
 • Koristite konac za zube najmanje jednom dnevno. Najznačajnije vrijeme za njegovo korištenje je prije odlaska na spavanje. Konac možete koristiti prije ili poslije četkanja zuba.

Da li trebam koristiti tečnost za ispiranje usta?

Tečnosti za ispiranje usta koje sadrže fluor mogu biti korisne. Neke tečnosti mogu sadržati hlorheksidin ili druge antiseptičke sastojke koji mogu poboljšati kontroliranje plaka i zdravlje desni kada se koriste uporedo sa četkanjem zuba ili same ako iz nekog razloga niste u situaciji da operete zube.

Mnoge tečnosti za ispiranje usta sadrže alkohol, te nisu preporučljive za djecu koja je mogu slučajno progutati. Ako koristite tečnost sa alkoholom, može doći do isušivanja usta i pucanja usana zbog isušujućeg djelovanja alkohola – to ćete najbolje izbjeći korištenjem bezalkoholne tečnosti za ispiranje usta.

Male pomoćne stvari

 • Čačkalice – izbjegavajte korištenje čačkalica jer možete oštetite desni i uzrokovati infekciju. Konac za zube je nježniji po zube i desni.
 • Interdentalne četkice – predstavljaju bolji način da čistite prostor između zuba od čačkalica.
 • Tablete za otkrivanje plaka – ove tablete djeluju tako što boje plak u plavo ili crveno. Pošto tablete boje sve bakterije, a usta čovjeka sadrže puno i korisnih bakterija, jezik i desni će također biti obojeni. Nije potrebno da čistite boje, ali s obzirom da se boja može u ustima zadržati nekoliko sati, najbolje je ove tablete koristiti prije spavanja.

IZVOR: NHS CHOICES, juli 2010., http://www.nhs.uk/Livewell/dentalhealth/Pages/Teethcleaningguide.aspx