Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Kako prepoznati alergično dijete?

Kako prepoznati alergično dijete?Dobar ljekar za alergije obično može prepoznati alergično ili potencijalno alergično dijete ili mladu osobu prije nego što obavi bilo kakve pretrage. Dr Adrian Morris objašnjava kako.

Izgled
Djeca sa alergijama često imaju nezdravo blijed ten koji se naziva “bijeli dermatografizam” i često su mala za svoj uzrast.

Određene karakteristike lica, navedene ispod, mogu ukazivati na to koliko je vaše dijete sklono alegijama.

Alergijski kolutovi oko očiju
Alergična djeca i odrasle osobe imaju tipično zatamnjenje oko očiju. Ova plavičasta obojenost kože uzrokovana je začepljenim venama i dojima se poput razmazane maskare.

Dennie-Morgan linije
Mala djeca sa nazalnim i plućnim alergijama imaju karakteristične Dennie-Morgan linije koje izgledaju poput nabora, a nastaju ispod donjih očnih kapaka.

Sindrom dugog lica
Djeca sa astmom i nazalnim alergijama imaju tzv. sindrom dugog lica: visoko izdignuto nepce i gornji zubi koji su iskošeni prema naprijed, a koji se formiraju nakon godina konstantno začepljenog nazalnog puta (nosa).

Nazalna sluzokoža otiče od iritacije do te mjere da nazalni put postaje u potpunosti začepljen, te su takva djeca primorana da dišu na usta, što utiče na sam rast zuba.

Nazalni pozdrav
Snažni svrbež u nosu dovodi do “nazalnog pozdrava” – dijete obično tare nos dlanom ruke, i to prema gore. Ovo konstantno trljanje uzrokuje pojavu bore preko mosta nosa.

Facijalni tikovi
Djeca sa nazalnim alergijama često prave neobične grimase, jer ih nos konstantno svrbi. To može dovesti do nastajanja tikova ili trzaja lica koja djeca ne mogu kontrolirati. Osim toga, ona često šmrču, proizvodeći čudne zvukove.

Učitelji se obično žale da su takva djeca nemirna i da stalno budalešu, dok je stvarni uzrok njihovog ponašanja neliječena nazalna alergija.

Keratosis pilaris
Djeca sa alergijama, i mogućim ekcemom, imaju specifično grubu i suhu kožu na određenim dijelovima tijela, pogotovo na obrazima, nadlakticama i prsima. Ova suhoća kože naziva se kseroza i takva koža ima teksturu poput brusnog-pješčanog papira sa sitnim bubuljicama. Takva pojava na koži naziva se keratosis pilaris, i ona smanjuje odbrambenu barijeru kože kada su u pitanju različite iritirajuće supstance, kao i infekcije.

Atopijski ekcem
Atopijski ekcem može se razviti kao posljedica suhe kože, posebno na zglobovima laktova i koljena kod djece. Djeca sa ekcemom stalno su aktivna i češu se, što može dovesti do uspostavljanja pogrešne dijagnoze hiperaktivnosti, dok je u stvari svrbež kože ono što djeci stalno unosi nemir.

Konjuktivitis
Kod alergijskog konjuktivitisa, unutrašnji dijelovi očnih kapaka postaju oteknuti i poprimaju izgled kaldrme. Zbog kontinuiranog trljanja oka, djeca sa alergijskim konjuktivitisom obično odstrane vanjsku trećinu obrva.

Ljepljivo uho (glue ear)
Kod djece sa nazalnim alergijama može doći do pojave “ljepljivog uha”, tj. nakupljanja ljepljive sluzi iza bubnjića u srednjem uhu. Ovo stanje rezultira privremenim smanjenjem sluha, nelagodom i slabom koncentracijom.

Postnazalni drip
Kod alergične djece može biti stalno prisutan nazalni drip i, posljedično, česte upale grla zbog skupljanja alergijskog sekreta i njegovog curenja niz grlo. Teže nazalne alergije također mogu oslabiti osjetila za okus i miris kod djece.

IZVOR: BBC, septembar 2010., www.bbc.co.uk