Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Kako smanjiti količinu otpada koju proizvodimo?

Na radnom mjestu

– I na radnom mjestu i kod kuće radije komunicirajte e-mailom, nego faksom ili poštom. Štampajte samo one stranice koje vam zaista trebaju i koristite opciju dvostranog štampanja.
– Prazne kertridže odnesite u firmu koja vrši njihovo ponovno punjenje. Osim što na taj način čuvate okoliš, ova mala akcija sa vaše strane generiše aktivnost i pomaže nastajanje novih radnih mjesta.
–  U kancelariju ponesite svoju vlastitu šolju za čaj/kafu! Tako ćete umanjiti broj jednokratnih plastičnih čaša koje će završiti u smeću.
– U ladici u radnom stolu držite iskorištene papire koje možete kasnije koristiti za zabilješke i skiciranje.
– Pažljivo odaberite svoj kancelarijski materijal, te prioritet dajte predmetima koji se mogu iznova puniti, kao i recikliranim materijalima i proizvodima sa evropskom eko-oznakom.
– Kada kupujete kafu ili čaj, kupujte veća pakovanja umjesto manjih – umanjićete i količinu otpada, te uštediti novac.

Tokom obroka

– Prilikom kuhanja koristite svježu hranu radije nego gotova jela; na taj način ćete zdravije jesti, a i umanjiti ćete količinu ambalaže koju trebate baciti u smeće.
– Napunite bokal svježe vode iz česme! Tako ćete uštediti novac koji biste potrošili na kupovinu flaširane vode i umanjiti kolišinu plastičnih flaša koje će završiti u smeću.
– Kada idete na piknik, ponesite plastične posude za hranu, trajne čaše i standardni escajg – na taj način će nakon piknika ostati minimalna količina smeća, koje ćete, naravno, baciti u najbližu kantu za smeće.

Tokom kupovine

– Birajte proizvode koji imaju eko-oznaku. Evropske ili nacionalne eko-oznake su službeni certifikati koji garantuju kvalitet proizvoda kao i njihov umanjeni uticaj na okoliš tokom cijelog životnog vijeka. Već su prisutne stotine takvih proizvoda poput školskih sveski, kesa za smeće, proizvoda za domaćinstvo, filtera za kafu, itd., te obratite pažnju na njih.
– Odaberite proizvode sa manje ambalaže i izbjegavajte jednokratne proizvode
– Kupujte namirnice u velikim pakovanjima. To će vas doći jefitinije i na taj način smanjujete količinu ambalažnog smeća. Ambalaža predstavlja 23 % težine sveukupnog otpada jednog domaćinstva i zauzima značajnu zapreminu kućne kante za smeće.
– Kupujte u količinama koje su prilagođene vašim potrebama. Kupovina količina hrane koje su prilagođene vašim potrebama omogućiće vam da umanjite otpad, ali i spriječiti da bacate višak hrane koju ste prethodno platili.
– U kupovinu sa sobom nosite ceker. Plastične kese iz trgovačkih centara i prodavnica koriste ste u prosjeku 20 minuta prije nego što budu bačene. Ne samo da veoma brzo postaju otpad, ako se propisno ne odlože, one mogu zagaditi rijeke i mora i ugroziti život u njima.

U slobodno vrijeme

– Štedite baterije: kada ste u kući, uključite male električne aparate u struju ili koristite punjive baterije…tako ćete uštediti i novac.
– Pokušajte izbjeći kupovinu nepotrebnih stvari, posebno u vrijeme proslava i praznika: tačno isplanirajte šta vam sve treba da biste spriječili pretjeranu kupovinu hrane, ukrasa i poklona.
– Sljedeći put kada budete trebali da kupite nekome poklon, zašto ne kupite “nematerijalni” poklon, poput karata za koncert, kurs, pretplatu na časopis, masažu, itd. – uživanje bez proizvodnje otpada!

U školi

– Kada dođe vrijeme za kupovinu novog školskog materijala, prvo provjerite da li je štagod ostalo od prethodne godine, u kakvom je stanju i da li se može ponovno iskoristiti. Kada su u pitanju predmeti koje ipak morate kupiti, odaberite proizvode koji na sebi nose oznako eko-proizvoda i koji se čine kvalitetnim i otpornim, te će moći duže potrajati.
– Kada je u pitanju užina, svoju hranu i piće nosite u višekratnim posudama.
– Smanjite papirni otpad tako što ćete iskoristiti svaki komad papira i pisati na obje strane.

U bašti

– Zašto ne posudite alatke koje vam trebaju samo s vremena na vrijeme od prijatelja ili komšije?
– Razmislite o tome da kupite prirodno gnojivo koje je prilagođeno organskim metodama uzgoja. Još bolje, započnite kompostiranje vašeg biljnog otpada kod kuće i koristite nastali kompost kao gnojivo!

Kod kuće

– Koristite štedne slijalice. Štedne sijalice koriste 80% manje električne energije i traju 6 do 8 puta duže!
– Uvijek radije odabirite dugotrajnije proizvode od jednokratnih – oni proizvode velike količine otpada! Neki od primjera uključuju krpe za čišćenje, brijače, čaše, hemijske olovke, baterije na punjenje, itd.
– Kupujte sapun umjesto gela za tuširanje jer koristi manje ambalaže, te je i manje otpada
Više od 30 % težine kante za smeće prosječnog domaćinstva otpada na biorazgradivi otpad (kuhinjski otpad, baštenski otpad, pepeo…). Ako započnete kompostirati svoj zeleni otpad, umanjićete ukupnu količinu smeća i dobićete odličan izvor hranljivih materija za vaše cvijeće i povrće.
– Ponovno iskoristite i popravljajte koliko god je to moguće! Od 13 do 25 kg električkih i elektroničkih uređaja poput frižidera, telefona, kompjutera, itd., se po osobi svake godine baci, bez obzira što ovi uređaji često sadrže štetne komponente poput olova i žive, a većina ih se može popraviti ili ponovno iskoristiti. Razmislite o tome da iskorištene uređaje i neželjeni namještaj donirate udruženjima koja bi bih obnovila, ako takva postoje u vešem području.
– Nepotrebnoj odjeći produžite život tako što ćete je pokloniti porodici, prijateljima kojima je potrebna ili humanitarnim udruženjima.
– Koristite platnene pelene za svoje dijete. Dok dijete napuni 3 godine, u prosjeku iskoristi 5000 do 6000 jednokratnih pelena, što je otprilike jedna tona prljavih pelena po djetetu. Koristeći platnene pelene značajno ćete smanjiti količinu otpada, te ćete uštedjeti novac.

IZVOR: European Week for Waste Reduction project (Evropska sedmica smanjenja otpada), avgust 2011., http://www.ewwr.eu/everyday-life