Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Kako zaštititi dijete od zlostavljanja

Problem bezbjednosti djeteta muči svakog roditelja. I premda je mala vjerovatnoća da će neka odrasla osoba povrijediti vaše dijete, rizik ipak postoji.

Osobe koje zlostavljaju djecu potiču iz svih sfera života, svih starosnih dobi, društvenih klasa i profesija. Te osobe također mogu biti žene. Sve to otežava roditeljima da prepoznaju koja osoba bi mogla predstavljati prijetnju sigurnosti njihovog djeteta.

Nisu u pitanju samo nepoznate osobe

Često dijete koje je žrtva zlostavljanja poznaje svog zlostavljača koji može biti član porodice, prijatelj ili neko na poziciji od povjerenja poput trenera ili mentora.

Zlostavljači koji su poznati žrtvi obično “pripreme” dijete prije samog čina zlostavljanja, a rade to na način da bolje upoznaju dijete, provode vrijeme nasamo sa njim, kupuju mu poklone i izvode vani da bi zadobili povjerenje djeteta. Postoji mnogo načina na koje zlostavljač pronalazi i sprijateljava se sa djecom. Zlostavljači često namjerno dolaze na pozicije ili mjesta gdje mogu biti blizu djece, kao što su igrališta, obdaništa, parkovi ili omladinske grupe.

Ponekad se pedofili i osobe koje zlostavljaju djecu sprijatelje sa roditeljima da bi se približili samom djetetu. Samohrani roditelji su ranjiviji kada je ovaj scenario u pitanju. Ako se neki vaš poznanik/poznanica zanima više za vaše dijete nego za vas, naprimjer, ako stalno žele da vam čuvaju dijete, izvode ga naobdan ili mu kupuju poklone, dobro motrite tu situaciju.

Zlostavljači djeteta mogu “pripremati” dijete tako što čine da se dijete osjeća posebnim i željenim. Ako se dijete ne osjeća voljenim u svom domu, te je nesigurno, takvo dijete može biti posebno ranjivo.

Nakon zlostavljanja djeteta, pedofili mogu reći djetetu da o tome nikome ne govori ili mu čak zaprijetiti.

Kako da zaštitite svoje dijete

Mogućnost da vaše dijete bude zlostavljano je zastrašujuća i ponekad je to van vaše kontrole, međutim, postoje koraci koje možete preduzeti da biste zaštitili svoje dijete koliko god je to moguće. Možda najbolja stvar koju možete uraditi jeste da odgojite svoje dijete tako da se osjeća voljeno i vrijedno. Podarite djeci samopouzdanje da vjeruju u sebe i da se udalje iz situacija u kojima se ne osjećaju ugodno.

Podučite svoje dijete od ranog uzasta o njegovom/njenom tijelu. Recite im koji su dijelovi tijela intimni, te ih niko ne bi trebao dirati. Objasnite im da njihova tijela pripadaju samo njima.

Seksualna edukacija se također treba provoditi od malena, a u skladu sa uzrastom, da bi djeca razumjela šta je ispravno, a šta nije. Djeca koja trpe zlostavljanje najčešće su zbunjena i ne razumiju da je ono što im se dešava pogrešno.

Mnoga djeca nemaju dovoljno hrabrosti da se usprotive odrasloj osobi. Podučite svoje dijete da ako bilo koja odrasla osoba uzrokuje da se ono osjeti nelagodno, ako ga straši ili dira na način koji nije uredu, bilo da je u pitanju stranac ili osoba koju poznaje, da dijete ima pravo da kaže “ne” i da viče upomoć. Dijete se treba odmah udaljiti od takve osobe i obratiti se roditeljima za pomoć.

Neka vaše dijete zna da ćete uvijek biti tu za njega i da ćete povjerovati u ono o čemu vam se povjeri. Djeca rijetko lažu kada je u pitanju zlostavljanje.

Ohrabrite komunikaciju da bi dijete osjećalo da uvijek može popričati sa vama. Postavite dobar primjer za to tako što ćete i vi otvoreno (i na odgovarajući način) pričati sa djetetom. Ako ih podučite da budu iskreni ako ih nešto brine, oni će vam se povjeriti u slučaju da se nešto dogodi.

Opasnost od neznanaca

Objasnite svom djetetu opasnosti koju mogu predstavljati nepoznati ljudi:

  • Odredite do koliko sati vaše dijete može biti van kuće i insistirajte da vas uvijek obavijesti o tome gdje se nalazi.
  • Neka vaše dijete nikada ne bude samo na ulici: ispratite ga do mjesta gdje se treba naći sa prijateljima, i dođite po njega kada se izlazak završi.
  • Objasnite djetetu da je sigurnije ako se kreće sa grupom prijatelja. Ako moraju sami ići do škole i nazad, ohrabrite ih da se kreću sa drugom djecom, posebno tokom zime kada se rano smrači. Ili ako ne možete doći po njih, dogovorite se sa članom porodice ili prijateljem koje vaše dijete poznaje da dođe po njega/nju.
  • Naučite dijete kako da ignoriše nepoznate osobe koje mu se obraćaju. Dijete se može praviti da nije dobro čulo i brzo se udaljiti.
  • Recite im da je u redu reći “NE” odrasloj osobi. Ako neka odrasla osoba uradi bilo šta što ga može uplašiti, dijete treba vrisnuti za pomoć i odmah pobjeći na sigurno mjesto.
  • Objasnite djetetu da nikada ne smije ući u automobil sa nepoznatim čovjekom. Ako neko zaustaviti auto i pita dijete za pravi smjer, dijete se treba držati na dovoljnoj udaljenosti od auta da ne može biti zgrabljeno, te da u svakom trenutku može pobjeći ako to bude potrebno.

Skrivanje iza paravana

Stranice za ćaskanje ili društveno umrežavanje na internetu idealan su prostor za zlostavljače i pedofile koji traže djecu s kojom bi mogli stupiti u kontakt. Zlostavljači se mogu pretvarati da su bilo ko, te vremenom zadobiti povjerenje djeteta.

Nemojte se uspaničiti i u potpunosti zabraniti vašem djetetu da koristi internet. Internet može biti vrijedan alat za obrazovanje, i podučavanje djeteta kako da ga pravilno pretražuje biće od koristi za njegovu budućnost. Ako im zabranite da ga koriste, djeca neće naučiti koji je najbolji način da ga koriste. Ako imate internet u svom domu, pristupite mu zajedno sa svojim djetetom i pomozite mu da pronađe ono što želi. Nadgledajte ga da budete sigurni da ne posjećuje stranice koje smatrate neodgovarajućim.

Razgovarajte sa svojim djetetom o opasnostima stranica za ćaskanje (chatrooms) i stranica za društveno umrežavanje. Objasnite im da nikada ne daju lične detalje poput svog pravog imena, adrese, email-a ili telefonskog broja.

Upitajte dijete kako bi postupilo u određenim situacijama, naprimjer, da ga neko prilikom razgovora preko interneta upita za lične podatke. Razgovorajući sa svojim djetetom pokazat ćete iskren interes za ono što dijete ima za reći, te će vas dijete pažljivije slušati.

Zanimajte se za ono što djeca rade na internetu i obratite pažnju na eventualne promjene u njihovom ponašanju prilikom korištenja interneta, poput, recimo, iznenadno puno dužeg korištenja ili pokušaja da sakriju ono šta rade. Neka porodični kompjuter UVIJEK bude u sobi gdje možete vidjeti šta vaše dijete radi. Nemojte djeci dozvoliti da imaju internet konekciju u svojim sobama, jer se tako mogu priključiti na internet kasno navečer, a vi nećete znati šta rade.

Najbolje je da zabranite djetetu da postavlja fotografije sebe i svojih prijatelja na internet gdje bi bile pristupačne nepoznatim osobama. O tome porazgovarajte i sa roditeljima prijatelja vašeg djeteta i saznajte kakav je njihov stav po pitanju pravila o korištenju interneta. Druga djeca mogu na internet postaviti grupne fotografije koje uključuju i vaše dijete, pa učinite onoliko koliko je u vašoj moći da to spriječite.

Ako vaše dijete stekne prijatelja preko interneta i želi se lično s njim upoznati, nikada mu nemojte dopustiti da na sastanak ide bez druge odrasle osobe u pratnji. Budite pratnja svom djetetu ako možete i obavezno se sastanite na javnom mjestu sa puno ljudi, poput kafea ili trgovačnog centra.

Šta uraditi ako sumnjate da dijete biva zlostavljano

Ako mislite da neko dijete biva zlostavljano, nemojte se dvoumiti o tome da li da intervenišete – kontaktirajte socijalnog radnika ili policiju.

Za savjet o eventualnom slučaju zlostavljanja djeteta možete se obratiti i svom porodičnom ljekaru.

IZVOR: NHS Choices, juli 2010., http://www.nhs.uk