KAO REZULTAT ČINA HRABROSTI I HUMANOSTI: JU Dom zdravlja KS ponudila posao doktorici Medini Plaćo koja je reakcijom spasila život sugrađanina u tržnom centru !

Doktorica medicine Medina Plaćo koja je prije nekoliko dana oduševila bh. javnost brzom  reakcijom u sarjevskom tržnom centru kada je spasila život čovjeku kojem je pozlilo i pri čemu se bez svijesti srušio na pod, posjetila je JU Dom zdravlja KS, na poziv doc.dr.sci Abela Baltića, generalnog direktora ustanove.

Dr. Plaćo koja je posljednih dana privukla medijsku pažnu sa navedenim gestom u razgovoru sa doc.dr.sci Baltićem objašnjavala je cijelu situaciju u kojoj se nepredviđeno našla, te je opisala kao jedno veliko iskustvo.

  • Bez razmišljanja sam reagirala i primjenila sam sve ono što smo učili kao studenti na Medicinskom fakultetu, mada reagirati praktično u ovakvim okolnostima je potpuna drugačija priča. Minuti su mi trajali kao sati, kazala je dr Plaćo koja je, prisjećajući se detalja , vidno nanovo prolazila kroz nedavno iskustvo.

Doc.dr.sci Abel Baltić, generalni direktor JU Dom zdravlja KS pohvalio je dr. Medinu Plaćo za hrabar, nesebičan i na koncu profesionalan gest kojim je pokazala da je upravo odabrala pravi poziv.

  • Drago mi je da vas možemo ugostiti kao ustanova i da imam priliku razgovarati s vama. Svojim postupkom pokazali ste iznimnu požrtvovanost, humanost i najviši nivo znanja i profesionalizma. Kao generalni diretor JU Dom zdravlja KS osjećam dužnost da vam u skladu sa zakonskim mogućnostima ponudim da prvo zaposlenje ostvarite u našoj ustanovi. Radi se o ugovoru o radu na određeno vrijeme. Vjerujem da bi u dogledno vrijeme vaš angažman mogao biti i trajno riješen s obzirom na vaše kvalitete, iskazano znanje i profesionalizam. Ovim činom šaljemo poruku da za mlade, stručne kadrove ima mjesta u našim javnim zdravstvenim ustanovama, neovisno o političkim ili bilo kojim drugim uvjernjima. Stručnost uvijek mora biti na prvom mjestu, zaključio je doc.dr.sci Abel Baltić.

Baltić je u razgovoru još dodao da je svjestan da imamo još mnogo mladih liječnika koji su u vrijeme pandemije pokazali veliku požrtvovanost , a koji takođe nemaju riješen radni status, te je istakao da je uvjeren da će uskoro biti u mogućnosti uposliti više mladih stručnjaka u saradnji sa Ministarstvom zdravstva KS koje predvodi prof.dr Haris Vranić.

  • Cilj nam je poboljšanje uslova rada u zdravstvenim ustanovama i osiguranje podrške pri zapošljavanju mladih kadrova koji mogu pomoći u unaprijeđenju zdravstvenih usluga u Kantonu Sarajevo, rekao je na kraju Baltić

Doktorica Medina Plaćo se zahvalila na gostoprimstvu, riječima podrške i prilici koja joj je ponuđena od menadžmenta JU Dom zdravlja KS, te je rekla da će razmisliti o ponudi i o tome nas uskoro obavijestiti .

Press služba JUDZKS

Prof.soc Arman ŠARKIĆ

Vrazova 11