Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Klamidija smanjuje plodnost muškarca

Infekcija klamidijom je česta seksualno prenosiva bolest koja se obično ne dijagnosticira zato što ima malo očitih simptoma, međutim, poznato je da može uzrokovati neplodnost kod žena ako se ne liječi.

Španski istraživači sada su otkrili da klamidija može narušiti i kvalitet sperme.

Studija koja je uključivala 143 muškaraca, prezentirana je na konferenciji Američkog društva za reproduktivnu medicinu.

Tim stručnjaka iz bolnice Canalejo University Hospital u La Korunji analizirao je spermu muškaraca inficiranih klamidijom i drugim infekcijama urinarnog trakta koji nisu uspijevali dobiti dijete.

Koristeći novu tehniku mikroskopske analize, otkrili su da je stepen oštećenja – ili fragmentacije DNK – u njihovoj spermi bio više od tri puta veći nego kod zdravih muškaraca.

Koncentracija njihove sperme i sposobnost spermatozoida da brzo plivaju bile su također slabe, a primjećeni su i povećani stepeni oštećenja oblika spermatozoida.

Istraživači su tretirali 95 neplodnih muškaraca antibioticima i otkrili da se oštećenje DNK njihove sperme poboljšalo u prosjeku za 36% nakon četiri mjeseca.

Tokom tog perioda, 13% parova je zatrudnjelo, a nakon završetka liječenja, njih 86% postiglo je trudnoću.

U Velikoj Britaniji, stope klamidije u skorije vrijeme drastično su skočile. Istraživanja ukazuju da čak jedna od 10 osoba između 18 i 25 godina starosti nosi bakteriju koja uzrokuje ovu infekciju. Međutim, mladi ljudi rijetko se testiraju na ovo oboljenje, a dodatni problem predstavlja to što infekciju u najvećem broju slučajeva prati mali broj prepoznatljivih simptoma, te zaražene osobe ne znaju da su oboljele i ne traže pomoć ljekara.

Izvor: BBC NEWS, oktobar 2007., http://news.bbc.co.uk/go/pr/fr/-/2/hi/health/7044602.stm