Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

KME 2023. – URINARNE INFEKCIJE KOD DJECE

U sklopu kontinuirane medicinske edukacije JU Dom zdravlja KS (KME), dana 06.09.2023. godine, u sali za edukacije – OJ Ilidža održano je predavanje na temu „Urinarne infekcije kod djece, prikazi slučajeva iz prakse“.

Predavač je bila mr.med.sci.dr.Mirela Lisičić-Konaković

Infekcija urinarnog trakta (IUT) definiše se kao prisustvo signifikantne bakteriurije u propisno prikupljenom uzorku urina (100 000 kolonija u 1 ml urina). U praksi se IUT označava simptomatska infekcija. Asimptomatska bakteriurija je uzrokovana manje virulentnim sojevima, benignog je karaktera i ne liječi se antibioticima.

Incidenca IUT od 2-4 godine života je 7.8% kod djevojčica i 1.7 % kod dječaka. Izuzetak je incidenca IUT u prvoj godini života 0.7% kod djevojčica i 2.7% kod dječaka. U prvoj godini života incidenca IUT kod muške djece je veća zbog veće učestalosti kongenitalnih anomalija urinarnog trakta kod muške djece. U 90% slučajeva uzročnik IUT je Escherichia coli.  Drugi uzročnici kao što su: Klebsiella species,  Proteus mirabilis, Pseudomonas češće se izoluju kod djece sa anomalijama urotrakta.

Klinički simptomi IUT zavise od: mjesta infekcije (cistitis, pijelonefritis), uzročniku infekcije, dobi i spolu djeteta (što je dijete mlađe to su  simptomi manje specifični), prisutnosti anomalija urotrakta i broju predhodnih IUT. Prva IUT ima najteže simptome, ali je uzročnik osjetljiv na većinu antimikrobnih lijekova.

Dijagnozu febrilne IUT je potrebno postaviti što ranije, unutar 24-48 h i započeti antibiotski tretman. Cilj je spriječiti ožiljavanje bubrežnog parenhima koje za posljedicu može imati hipertenziju i hroničnu bubrežnu insuficijenciju.

Prije ordiniranja antibiotske terapije najbolje bi bilo identificirati uzročnika (urinokultura-UK). Kod febrilnih IUT, nakon što se uzme urin na analizu, terapija se započinje empirijski do izolacije uzročnika i antibiograma.

Sva djeca nakon dokazane prve IUT podvrgavaju se ultrazvučnom (UZ) pregledu urotrakta.

Izbor lijeka i način njegove aplikacije zavisi od uzrasta djeteta, težini kliničke slike, da li je prva urinarna infekcija, da li su prisutne anomalije urotrakta.

Uspješnost terapije mjeri se praćenjem opšteg stanja djeteta, urina i UK, upalnih parametara i UZ urotrakta. Prognoza nekomplikovanih IUT koje se na vrijeme prepoznaju i liječe je dobra.

mr.med.sci.dr.Mirela Lisičić-Konaković, specijalista pedijatar