Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Korisni savjeti ako vam dijete ide na operaciju

Američko udruženje anesteziologa (ASA) savjetuje da je u cilju smanjivanja anksioznosti djeteta prije operacije potrebno da i roditelji i djeca budu dobro pripremljeni.

“Suočavanje sa operacijom može biti izvor stresa za osobu bilo kojeg uzrasta, međutim, kada je pacijent dijete, onda je prisutan sasvim novi nivo osjetljivosti,” izjavio je predsjednik ASA-a dr. Roger A. Moore u izjavi za štampu.

ASA pruža sljedeće savjete:

  • Budite informisani. Raspitajte se o tome šta vas i vaše dijete čeka tokom i poslije operacije. Sa ljekarom i medicinskom sestrom popričajte o toku operacije, anesteziji, vremenu oporavka, bolu, ožiljcima i drugim detaljima.
  • Popričajte sa svojim djetetom o operaciji u skladu sa njegovim/njenim godinama. Starija djeca mogu razumjeti detaljnije informacije od mlađe djece.
  • Zauzmite pozitivan stav. Općenito, uvijek ohrabrujte dijete. Djetetu će biti lakše kada zna da se u bolnici nalaze stručnjaci koji brinu za njegovo/njeno zdravlje. Naglasite da su dugotrajno zdravlje i sreća važniji od privremene neugodnosti operacije.
  • Postavite realna očekivanja. Podsjetite dijete da niko nakon operacije odmah ne nastavlja sa uobičajenim aktivnostima, te da dijete vjerovatno čeka postepeni proces izlječenja sa mogućim neugodnostima.
  • Potražite pomoć i podršku. Zamolite porodicu i prijatelje da budu tu za vas i vaše dijete i pruže ohrabrenje.
  • Skrenite pažnju djeteta na nešto drugo. Planirajte aktivnosti za dan prije i dan operacije da biste rasteretili zabrinuti um vašeg djeteta. Nova igračka može pomoći da vrijeme brže prođe.
  • Sarađujte sa vašim medicinskim timom. Obratite pažnju na savjete koje će vam ponuditi da biste osigurali da dijete bude smireno.
  • Brinite o svom zdravlju. Potrudite se da ostanete uravnoteženi jer djeca često mogu osjetiti roditeljsku brigu iz njihovog držanja i ponašanja. Zatražite i primite pomoć kada je u pitanju pravljenje obroka ili briga oko druge djece da biste omogućili da život nastavi svojim normalnim tokom.
  • Budite na oprezu čak i poslije operacije. Slijepo pratite upute vašeg ljekara o postoperacijskom periodu. Promatrajte dijete da biste otkrili eventualne postoperativne komplikacije, čak i duže vrijeme nakon operacije.

IZVOR: American Society of Anesthesiologists, juli 2009., www.asahq.org