Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Korištenje nanosenzora za otkrivanje raka

Minijaturni “nanosenzori” mogu otkriti rane znakove raka u svakodnevnim uzorcima krvi pacijenata, izjavili su naučnici.

Koautor studije Mark Reed, šef instituta pri Yaleu Yale Institute for Nanoscience and Quantum Engineering, rekao je da se tehnologija može “općenito primijeniti na mnoge druge tipove biomarkera.” Tokom studije, senzori su tragali i otkrili biomarkere za rak prostate i rak dojke.

Konačni, željeni rezultat jeste brzi, jednostavni, jeftini test koji će se moći uraditi u ordinaciji ljekara u cilju otkrivanja raka prije nego što postane problematičan.

“Postoji ogromna potreba za takvim testom kada je u pitanju rak pluća, za koji je cilj da se može otkriti u uzroku ispljuvka, kao i kada su u pitanju rak gušterače i rak jajnika,” rekao je William C. Phelps, šef programa za pretkliničko istraživanje o raku pri Američkom udruženju za rak. „Nije moguće na drugi način otkriti ove oblike raka dovoljno rano, i zato ih je veoma teško liječiti,” istakao je on.

“Potrebno je otkriti određenu bjelančevinu u krvi koja ukazuje na bolest i potrebno ju je otkriti rano sa veoma visokom preciznošću i tačnošću. Neophodno je izbjeći mogućnost javljanja lažno pozitivnih ili lažno negativnih rezultata,” dodao je Phelps.

Iako je potrebno još neko vrijeme prije nego što ova tehnologija postane sastavni dio ordinacija ljekara, ona je revolucionarna na više načina.

Ranije tehnologije funkcionisale su na sličan način ali su mogle otkriti biomarkere samo u pročišćenim uzorcima, a ne stvarnim uzorcima od pacijenata.

Za novu tehnologiju potrebne su samo male količine krvi, a sam proces detekcije traje 20 minuta.

Studija je objavljena 13. decembra u internetskom izdanju žurnala  Nature Nanotechnology.

IZVOR: HealthDay, decembar 2009., www.healthday.com