Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Ležanje na leđima može olakšati dojenje

Studija koja je uključivala 40 majki koje su dojile svoje bebe u različitim pozama otkrila je da bebe najlakše ispoljavaju svoje urođene reflekse kada doje dok majke leže na leđima.

Dr. Suzanne Colson sa Canterbury Christ Church University izjavila je da su tokom studije primjetili 17 različitih refleksa kod beba koje su dojene u poziciji da majke leže na leđima a bebe se nalaze na njihovim stomacima. U poređenju s tim položajem, dojenje u standardnoj sjedećoj pozi potaklo je ispoljavanje samo 3 normalna refleksa.

Čini se da majke koje doje ležeći uspješnije nastavljaju dojenje, jer iako je većina žena u studiji u početnoj fazi prijavila probleme sa dojenjem, nakon primjenjivanja ove tehnike sve žene su nastavile uspješno dojiti.

Dr. Colson rekla je: “Kada majke leže potpuno ravno na leđima ili su samo malo uzdignute, bebe lakše pronalaze dojku i u mnogim slučajevima uhvate dojku i jedu u snu.”

Novim majkama se ipak savjetuje da odaberu položaj koji im je najugodniji.

Dr. Peter Carter, generalni sekretar fakulteta Royal College of Nursing rekao je: “Za mnoge mlade majke dojenje može biti teško i nesavladivo. Ako uspješno ne savladaju nešto što bi trebalo biti jednostavno i prirodno poput hranjenja vlastitog djeteta, one se mogu osjetiti razočaranim i izdanim.

“Tako što dovodi u pitanje konvencionalne položaje za dojenje, ovo novo istraživanje može učiniti mnogo da pomogne novim majkama koje se susreću sa poteškoćama prilikom dojenja svog djeteta tako što će im predložiti druge jednostavne položaje.”

Izvor: BBC www.bbc.co.uk