Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Majčina neplodnost i lošiji kvalitet sperme kod muških potomaka

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Jensen et al. (Am J Epidemiol 2007;165:583–90) po prvi put izvjestila je o tome da muškarci čije su majke tretirane zbog neplodnosti imaju lošiji kvalitet sperme. Ovaj rezultat još više pojačava indeks tjelesne mase majke. Gojaznost je snažan pretkazivač plodnosti i ona može imati programirajući uticaj na kvalitet sperme putem hormonalnih faktora ili veze sa rastom u fetalnom periodu.

Autori aktuelne studije iz Aarhus univerzitetske bolnice u Danskoj i Fakulteta za javno zdravstvo Univerziteta u Kaliforniji u SAD-u, pokušali su ponoviti rezultate Jensena et al. nakon kontroliranja za indeks tjelesne mase majke i drugih ko-varijabli koristeći podatke skorašnje danske populacijske studije o vezi između pušenja majke tokom trudnoće u periodu 1984–1987. i kvaliteta sinovljeve sperme.

Nakon podešavanja, sinovi majki koje su prijavile da su pregledane ili liječene zbog neplodnosti, imali su manju koncentraciju sperme i ukupni broj spermatozoida, te manje pokretnih i morfološki normalnih spermatozoida u poređenju na sinove majki koje nisu pregledane ili liječene zbog neplodnosti.

Nijedna od razlika (osim koncentracije sperme) između grupa nije dostigla stepen statističkog značaja, ali, ipak, studija je bila ograničena. Međutim, očito je da su rezultati studije bili su u istom pravcu kao i rezultati studije autora Jensen et al, ali nisu pokazali da rezultate pojačava indeks tjelesne mase majke.

Izvor: American Journal of Epidemiology, 2007.: 166(5):568-570, http://aje.oxfordjournals.org/cgi/content/abstract/166/5/568