Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Med – izvor antioksidansa

Ako tražite najbolji med, onda odaberite tamniju varijantu koju proizvode pčele iz sakupljenog šećernog soka koji insekti ostavljaju na biljkama, što je inače poznato kao medna rosa.

Prema najnovijoj studiji španskih vrsta meda, med od medne rose ima više nivoe antioksidansa koji pomažu u borbi protiv bolesti, od meda koje pčele prave iz nektara.

Međutim, stručnjaci tvrde da su sve vrste meda, bez obzira na porijeklo, dobre za čovjeka.

“Pored svoje vrijednosti zaslađivača, dokazano je da med ima djelotvorna antioksidantska i antibakterijska svojstva,” izjavila je koatuorica studije Rosa Ana Perez, istraživač sa instituta Instituto Madrileno de Investigacion y Desarrollo Rural, Agrario y Alimentario u Madridu.

U posljednje vrijeme, med je postao popularan kao zdrava hrana, posebno u svjetlu istraživanja koja ukazuju na njegovu moć u borbi protiv mikroba i bogatstvo antioksidansima, hemijskim supstancama koje spriječavaju oštećivanje ćelija koje uzrokuju molekule po imenom slobodni radikali.

U novoj studiji, istraživači su proučavali 36 vrsta španskog meda iz dvije grupe – med koji pčele prave od nektara iz cvijeća, i med koji prave od slatke, ljepljive supstance koju luče insekti poput Aphidoideaa koji se hrane biljkama.

Med od medne rose proizvodi se samo u nekim dijelovima svijeta i smatra se delikatesom.

Istraživači su izvršili testiranja meda, a svoje rezultate objavili su u februarskom izdanju Žurnala nauke o hrani i poljoprivredi (Journal of the Science of Food and Agriculture).

U skladu sa rezultatima, med od medne rose općenito ima veće nivoe antioksidansa. Istraživači, također, navode da su vrste španskog meda proizvedene od medne rose obično tamnije i kiselije od meda iz nektara.

Naučnica Perez smatra da odgovarajuća bogata prehrana puna antioksidansa može spriječiti određene bolesti, ali da potrošači meda trebaju biti pažljivi, jer je med, također, pun karbohidrata – oko 80 % čini ga šećer – te da ga “treba inkorporirati u ishranu na uravnotežen način, i kvantitativno, i u odnosu na druge sastojke u hrani”.

IZVOR: John Wiley & Sons, Inc. ScienceDaily, 27. februar 2007, www.sciencedaily.com/releases/2007/02/070222160102.htm