Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

MEĐUNARODNI JE DAN ŽENA! UČINITE NEŠTO I ZA SVOJE ZDRAVLJE!

8. mart –  Međunarodni dan žena / Dan ženskih prava (International Women’s Day) je simbol borbe za jednakost i emancipaciju žena i ovim danom se simbolično slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola.

Cilj ovogodišnje kampanje Međunarodnog dana žena je #EmbraceEquity#PrigrilitiPravičnost.

Osim navedenog, žene moraju voditi brigu i o svom zdravlju.

 • Saznajte svoje rizike za svoje zdravlje!
 • Hranite se zdravo i raznoliko! 
 • Obavljajte redovne  preventivne zdravstvene preglede!
 • Učinite nešto za zdravlje svoga srca!
 • Nemojte pušiti! –  Ako pušite, smanjite broj popušenih cigareta i potpuno prestanite!
 • Smanjite povećanu tjelesnu težinu! –  Budite tjelesno aktivni, prema svojim mogućnostima!
 • Ako vam treba pomoć i podrška za Vaše mentalno zdravlje, ne sramite se zatražit!

PREGLEDI KOJI SE PREPORUČUJU DA OBAVI SVAKA ŽENA

 • Pregled i samopregled dojki

Dojke se mijenjaju tokom ciklusa, ali ako se promijene na neuobičajen način, treba posjetiti ljekara. Ultrazvučni pregled je još uvijek najpouzdanija metoda pregleda u svim dobnim skupinama, a osobito u mladih žena. Hoće li kontrolni pregled biti nužan svake godine ili svake dvije ili tri godine zavisi o rezultatima prvog pregleda. Žene koje uzimaju oralne kontraceptive svakako trebaju jednom godišnjem obaviti ultrazvučni pregled dojki kao i visokorizične žene koje u porodici imaju vrlo bliskog člana, npr. majku koja je od raka dojke oboljela prije 50. godine života. Dob od 40-ak godina uzeta je kao početak mamografskih snimanja jer u previše gustim dojkama kakve imaju mlade žene mamografija ne može vidjeti dobro i ne može s pouzdanjem tvrditi da su dojke zdrave. Ključni dio prevencije zloćudnih bolesti dojke je samopregled dojke s kojim svaka žena treba započeti od 20. godine i provoditi ga jednom mjesečno između 5. i 10. dana menstrualnog ciklusa.

 • Papa test (Papa razmaz) je brza, jednostavna, sigurna, lako dostupna i neinvazivna ginekološka medicinska pretraga u prvom redu služi za rano otkrivanje karcinoma vrata maternice i promjena koje mu prethode. Svaka žena koja je postala seksualno aktivna trebala bi obaviti Papa test i to jednom godišnje, kontinuirano tokom cijelog života, osim ako ljekar sugeriše drugačije. Takvim provođenjem Papa-testa smanjuje se rizik umiranja od raka vrata maternice za 90%. Test je najbolje provesti između 10. i 16. dana menstrualnog ciklusa (prvi dan menstracije je prvi dan ciklusa).
 • Kontrola krvnog pritiska i holesterola –“tihe ubojice”

Visok krvni pritsak i holesterol mogu biti nasljedni, pa ako u porodičnoj anamnezi postoje, treba ih  obavezno kontrolisati.  Međutim  više od 95% slučajeva povišenog krvnog pritiska (arterijske hipertenzije) uzrok je nepoznat, tzv. primarna ili esencijalna hipertenzija. Visoki krvni pritisak  kao i visok holesterol mogu povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, srčanog i moždanog udara. Povišen krvni pritisak oštećuje i bubrege (hronična bolest bubrega), te doprinosi oštećenju oka (degenerativnih procesi u oku, pojava infarkta i tromboza u oku s posljedicom teškog oštećenja vida.). Mnoge osobe koje su vitke imaju povišen holesterol, tako da je dobra ideja otići na testiranje.

 • Kontrola šećera u krvi (ŠUK-a)

Dijabetes se može razviti bilo kada u životu. Ako postoje simptomi koji uključuju osjećaj žeđi i suhoća usta, učestalo mokrenje, neobjašnjivi gubitak težine, pojačan glad, zamućen vid, umor i iscrpljenost, te trnci u stoplima, sporo cijeljenje rana i  infekcije  treba zakazati pregled kod svog ljekara prodične/obiteljske medicine.

 • Samopregled i pregled madeža

Samopregled madeža je postupak, kojim povremenim pregledom kože žena stiče sposobnost da bolje uoči promjene koje bi mogle ukazivati na zloćudnu preobrazbu madeža i drugih promjena na koži. Svaku sumnjivu promjenu treba pregledati i ljekar! Samopregled treba obaviti svaka tri mjeseca  poštojući pravila  “ABCDE” vodiča. “ABCDE” vodič je skraćeni akronim ovog pravila, a odnosi se na početna slova naziva promjena koje se uočavaju kod pregleda kožnih izraslina i sumnje na zloćudnu tvorevinu.

 • Slušajte svoja crijeva!

Ako imate simptome alergiije na pšenicu (mučninu i/ili povraćanje nakon pojedenog obroka, nagla pojava osipa i svrbeža kože, proljevi i sl.), te  simptome intolerancije na gluten (nadutost i bolove u abdomen, umor ili”omaglicu”, proljev ili zatvor, glavobolju) zakažite pregled kod svog ljekara porodične/ obiteljske medicine.  Ne postoji specifičan test koji necelijakijsku intoleranciju glutena može dokazati, ali se u savjetovanju s ljekarom kroz pojavu simptoma može dijagnosticirati. Celijakija je autoimuna bolest kojoj je glavni „okidač” gluten unesen u tijelo. Prvi simptomi celijakije mogu biti: nagle promjene u kilaži, mučnina i/ili povraćanje, hronični umor, glavobolja, hronična proljev ili zatvor, osjećaj nadutosti i grčenje abdomena, hormonalni disbalans i promjene u ponašanju. Celijakija se utvrđuje krvnim pretragama.

 • Očni pregled- test vida

Ukoliko nemate nekih vidnih problema, preporučuje se da u svakoj odrasloj dobi žene kod oftalmologa odlaze svaka dvije godine do 60. godine, a kasnije i češće, jednom godišnje.

Žene koje bi trebalo češće da odlaze na preglede očiju su oni koji imaju određene faktore rizika kao što su:

 • nasljednje bolesti u porodici (glaukom, makularna degeneracija);
 • dijabetes ili povišen krvni pritisak;
 • uzimanje terapije koja bi kao nuspojavu mogla imati problem sa očima;

Pripremile:

dr. sci. med. dr. Lejla Muhamedagić

Ademira Pehlić, prof.

Centar za NNID